Zbog tri plugina – InfiniteWP Client, WP Time Capsule i WP Database Reset u opasnosti je 400 hiljada WordPress stranica

 

Ozbiljne ranjivosti još jednom su pronađene na WordPress platformi i zbog nje se u opasnosti nalazi 400 hiljada web stranica. Riječ je o tri plugina koji se nalaze na tolikom broju njih – InfiniteWP Client, WP Time Capsule i WP Database Reset.

Najveći problem je s Infinite WP Client jer taj plugin nalazi se na 300 hiljada web stranica. Ako se iskoristi ranjivost u njemu, moguće je da se dobiju administratorska ovlašćenja, a nakon toga dolazi do neometanog rada s web stranicom.

Naravno, to je situacija u koju niko od vlasnika web stranica i njihovih administratora ne želi da se nađe.

Dakle, svi koji koriste Infinite WP Client moraju što prije preuzeti najnoviju verziju, a riječ je o 1.9.4.5. S tom verzijom se riješio problem ranjivosti i više je neće biti. Ali, sve dok se ne postavi ta verzija, web stranice su u opasnosti.

Identičan problem ima i WP Time Capsule, ali je potencijalna šteta ipak manjeg obima s obzirom da je taj plugin postavljen na 20 hiljada web stranica. Ali, i taj je broj zanimljiv hakerima. U svakom slučaju, posebno jer ako iskoriste ranjivost, dolaze do administratorske kontrole nad web stranicom.

Ipak, problem je riješen s verzijom 1.21.16 i potrebno je što prije da se preuzme kako bi web stranica bila sigurna.

Na kraju, WP Database Reset plugin postavljen je na 80 hiljada web stranica i ranjivost nije toliko problematična, ali je jako opasna. Naime, ko je iskoristi, može da napravi „reset“ i postavi web stranicu na početak.

Time bi vlasnik ostao bez apsolutno svega što je do tog trenutka radio na njoj, a to može biti uistinu katastrofalno. Rješenje je da se preuzme verzija 3.15, koja je riješila problem ranjivosti.

Iako su ozbiljne mane ponovno pronađene u „WordPress svijetu“, brzo su otklonjene i korisnike taj detalj svakako može da raduje.

Malo ko reaguje toliko brzo. Toliko brzo da se dosad nije zabilježio nijedan slučaj iskorišćavanja spomenutih ranjivosti…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.