Za mjesec i po dana ističe podrška za Windows 7 operativni sistem, vrijeme je za ažuriranje na Windows 10

 

Microsoft već mjesecima upozorava da je vrijeme za ažuriranje na Windows 10 jer bi se oni koji ne izvrše prebacivanje mogli ugroziti od internet napada.

Korisnici Windowsa koji ne ažuriraju najnoviju verziju Microsoftovog softvera mogli bi sljedećeg mjeseca biti izloženi većem riziku od cyber napada. Tehnološki gigant već mjesecima upozorava korisnike svog operativnog sistema Windows 7 da trebaju prebaciti se na Windows 10 i preostalo je samo nekoliko sedmica prije nego što stvari postanu mnogo ozbiljnije.

Od 14. januara 2020. Microsoft više neće nuditi podršku za Windows 7, a to znači da oni koji i dalje koriste ovaj stariji softver neće primati nikakva nova ažuriranja ili sigurnosne zakrpe.

S obzirom da se stvari više ne nadograđuju, oni koji imaju instaliran mogu Windows 7 ostaviti više šanse za uspješne napade na svojim PC-ima.

 

Period za podršku od 10 godina za Windows 7 je istekao

 

Objašnjavajući više o kraju Windows 7, američka firma je rekla: „Microsoft se obavezao da će pružiti podršku za 10 godina proizvoda za Windows 7 kada je objavljen 22. oktobra 2009. Microsoft će se okončati 10-godišnje razdoblje i prekinuti podršku za Windows 7 kako bismo ulaganja mogli usmjeriti na podršku novijih tehnologija i sjajnih novih iskustava.“

„Specifični kraj dana podrške za Windows 7 bit će 14. januara 2020. Nakon toga tehnička pomoć i ažuriranja softvera s Windows Update-a koje pomažu u zaštiti vašeg računara više neće biti dostupne za proizvod.“

Microsoft toplo preporučuje da se preselite na Windows 10 nešto prije januara 2020. godine kako biste izbjegli situaciju u kojoj vam je potrebna usluga ili podrška koja više nije dostupna.

Možete i dalje koristiti Windows 7, ali nakon završetka podrške vaš će računar postati ranjiviji na sigurnosne rizike i viruse.

„Windows će se i dalje pokretati i pokretati, ali više nećete primati Microsoftova ažuriranja softvera, uključujući sigurnosna ažuriranja.“

 

Ažuriranje na Windows 10 nije besplatno

 

Jasno je da ako želite biti sigurni, tada nema pitanja da li biste trebali ažurirati Windows. Ali instalacija sistema Windows 10 ima cijenu.

Microsoftova besplatna nadogradnja odavno je prestala, što znači da će svako ko prijeđe na novi OS morati platiti … a to sigurno nije jeftino.

Početno izdanje Windows 10 Home Edition, koje je opcija s najnižim cijenama, kreće se od 140 eura i licencira se za samo jedan PC.

Ova cijena raste na 258 eura za Windows 10 Pro i 398 eura za Windows 10 Pro za radne stanice.

Nejasno je hoće li Microsoft pokrenuti bilo kakva sniženja cijena ili promocije bliže datumu završetka Windows 7, ali za sada ćete se suočiti s prilično velikim računom ako želite nadograditi.

Microsoft nudi neke ustupke oko svog ažuriranja na Windows 10. Na primjer, ljudi s problemima pristupačnosti mogu se nadograditi na novi operativni sistem, koji nudi mnogo bolju podršku tim korisnicima, bez plaćanja naknade za nadogradnju.

 

Nije sve tako crno

 

Nemojte zaboraviti Windows OEM licencu. Na internetu je mogće kupiti Windows 10 OEM reatail ključ po veoma povoljnim cijenama 15-20 eura. Šta znači OEM? Original equipment manufacturer (OEM) je kompanija koja kupuje dijelove i opremu koje može proizvesti druga kompanija. Kako hardware tako i software. Recimo, koliko često ste puta vidjeli da uz kupljeni laptop dolazi i licencirani Windows. To je recimo OEM licenca. Postoje kompanije koje kupe na hiljade ključeva za Windows gdje dobijaju ogroman popust, ali se ispostavi da im tolike licence ne trebaju i onda ih rasprodaju. Ali obratite pažnju OEM licenca važi samo za jednu mašinu. Recimo ukoliko izvršite nadogradnju vašeg računara, recimo nadogradite procesor OEM licenca neće više biti valjana i moraćete kupiti novu.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.