Sloboda kroz jednostavnost i bezbjednost – moto je pod kojim tvorci Volla telefona pokušavaju da prikupe sredstava za njegovu proizvodnju, a koji bi bio bez Google servisa i aplikacija

 

Njemački startup Hallo Welt Systeme UG putem Kickstartera pokušava da prikupi sredstva za izradu bezbjednog pametnog telefona – Volla Phone. Navedeni telefon specifikacijama spada u srednji segment, a u odnosu na ostale trebao bi se istakne manjom distrakcijom korisnika te povećanom bezbjednošću i bez Google-a.

Volla Phone radi na operativnom sistemu Volla OS koji se temelji na AOSP interfejsu Androida. Shodno tome u startu nema podršku za Google servise i aplikacije. Nešto slično kao i svi noviji telefoni kompanije Huawei, ali Volla Phone ima i dodatnih prednosti.

Kako ističu u promotivnom videu, za korišćenje Volla telefona nije potrebno kreirati nikakav račun, zbog toga proizvođač telefona nema nikakvih informacija o korisniku, niti bilo kakve podatke o korisniku ili uređaju prikupljaju kasnije. Da bi što više zaštitili korisnikovu privatnost Volla Phone dolazi s unaprijed konfigurisanim VPN-om.

Svako ko bude dio njihove crowdfunding kampanje dobiće mjesec dana besplatnog pristupa premium uslugama Hide.me VPN-a, a kasnije će moći nastaviti isti da plaća ili da se prebaci na njegov besplatnu verziju.

Ono što Volla Phone čini dodatno drugačijim u odnosu na druge Android telefone je Springboard. Da bi se poslala poruka, započeo poziv ili otvorila web stranica nije potrebno najprije pokrenuti određenu aplikaciju već samo da se počne tipkati po početnom ekranu telefona, a Volla OS će prepoznati šta treba dalje da čini i korisniku će da ponudi moguće odabire.

Kako smo na početku naveli Volla Phone imaće hardver iz srednjeg segmenta. Pokretaće ga Mediatekov Helio P23 SoC. Ekran će mu biti 6,3“ s V urezom za selfi kameru. Imaće ukupno tri kamere, dvije zadnje (16 MP i 2 MP) i jednu prednju (16 MP). Postojaće samo jedna verzija – sa 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za skladištenje koja će se moći naknadno proširiti pomoću memorijske kartice (microSD do 256 GB).

Baterija će imati kapacitet od 5.000 mAh, a proizvođač obećava i podršku za brzo punjenje te podršku za bežično punjenje baterije. Podrška za 4G LTE, Wi-Fi i Bluetooth tehnologije se podrazumijevaju kao i podrška za čitač otiska prsta te USB-C port. Dodatan plus stiže u vidu 3,5-milimetarskog audio porta.

Hallo Welt Systeme UG, startup koji stoji iza ovog telefona i crowdfunding kampanje obećava u slučaju da prikupe iznos od 490 hiljada evra i podršku za dodatne operativne sisteme – Nemo Mobile i Ubuntu Touch. No.

Svi su izgledi da od toga neće biti ništa zbog male zainteresovanosti za ovaj uređaj. Kampanja traje još 13 dana, a od planiranih 385.635 USD, do sada su uspjeli prikupiti svega 16.805 USD. Jedan od razloga za loš odaziv mogla bi biti i dosta visoka početna cijena za uređaj koja iznosi 329 USD.

Ako nekim čudom uspiju da prikupe tražena sredstva do kraja kampanje, Volla Phone neće biti spreman za isporuku do novembra 2020.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.