Google Bard Advanced, najavljen u decembru 2023. godine, predstavlja prvi pokušaj kompanije da naplati korišćenje AI chatbota. Prema informacijama sa Bardovog sajta, korisnici će moći da dobiju tri besplatna meseca korišćenja ovog naprednog alata, nakon čega će verovatno biti potrebno platiti pretplatu.

Da bi pristupili Bard Advancedu, korisnicima će biti potrebna pretplata na Google One. Ova usluga će, prema izveštajima, omogućiti pristup AI chatbotu nakon besplatnog probnog perioda. Bard Advanced je predstavljen zajedno sa novim AI modelom Gemini i AI superkompjuterom iz Google Clouda.

Gemini, najmoćniji model kompanije, ima sposobnost „besprekornog razumevanja i analiziranja svih vrsta informacija od samog početka, daleko nadmašujući postojeće multimodalne modele“, kako je naveo Sundar Pičai, izvršni direktor Googlea. Gemini ima tri verzije: Ultra, Nano i Pro, a Bard koristi poslednju od njih. Dok Ultra još uvek nije javno dostupan, Google planira da ga koristi kao osnovu za Bard Advanced.

Što se tiče dostupnosti Bard Advanceda, predstoji povezivanje sa Google One uslugom, ali još uvek nisu poznati svi detalji. Google trenutno testira mogućnosti sa malom grupom korisnika, a tačan datum lansiranja još uvek nije potvrđen. Prema informacijama iz decembra, očekuje se da će biti dostupan „početkom naredne godine“, što znači da bi se mogao lansirati u bilo kom trenutku.