AI tehnologija obnavlja oštećene fotografije, odlično funkcioniše, ali postoji rizik od „blage promjene identiteta“.

 

Vještačka inteligencija stvara nove slike, ali šta ako želite da obnovite oštećene porodične fotografije? Možda postoji besplatna opcija. Osnivač i direktor kompanije Towards AI, Louis Bouchard i sajt PetaPixel skrenuli su pažnju na besplatnu alatku koju su nedavno razvili istraživači kompanije Tencent.

GFP-GAN (Generative Facial Pre-Generative Adversarial Network) može da obnovi oštećene slike i slike niske rezolucije.

Tehnologija spaja informacije sa dva AI modela kako bi popunila nedostajuće detalje fotografije realističnim detaljima za nekoliko sekundi, uz istovremeno održavanje visoke preciznosti i kvaliteta.

Konvencionalne metode fino podešavaju postojeći AI model za vraćanje slika mjerenjem razlika između vještačkih i stvarnih fotografija. To često dovodi do rezultata niskog kvaliteta, kažu naučnici.

Novi pristup koristi unapređenu verziju postojećeg modela (NVIDIA StyleGAN-2) da informiše sopstveni model u više faza tokom procesa generisanja slike. Tehnika ima za cilj da sačuva “identitet” ljudi na fotografiji, sa posebnim fokusom na crte lica kao što su oči i usta.

Demo verziju je moguće i isprobati na GFP-GAN i to besplatno. Takođe, kreatori su objavili svoj kod kako bi svima omogućili da implementiraju tehnologiju restauracije u svoje projekte.

Ovaj projekat i dalje ima trenutna ograničenja. Iako je iznenađujuće precizan, postoje nagađanja o nedostajućem sadržaju. Istraživači su upozorili da biste mogli da vidite „blagu promjenu identiteta“ i nižu rezoluciju.

Sadašnji uspjeh obećava i nagovještava budućnost u kojoj možete lako da spasete slike koje bi inače bile izgubljene tokom vremena.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.