Ragnarok Game je dopunio tužbu protiv bivšeg Human Head studija tako što je u nju uključio i Bethesda i ZeniMax

 

Nove The Elder Scrolls video-igre za sada nema na vidiku, a izgleda da Bethesda želi da se potrudi da u međuvremenu ne stigne nikakav klon. Tako bar misli izdavač Ragnarok, koji je zbog neuspjeha svoje video-igre Rune 2 pokrenuo niz tužbi, a u jednoj je sada uključena i Bethesda/ZeniMax.

U decembru 2019. izdavač Rune 2 Ragnarok Game tužio je glavnog programera Human Head Studios, navodeći da je Human Head pokušao da uništi igru tako što ju je javno napustio na dan pokretanja. Potom je odbio da preda izvorni kod i imovinu kako bi drugi programer mogao da preuzme posao.

Odmah nakon izlaska video-igre Rune 2, Human Head je iznenada objavio da se gasi u potpunosti, nakon čak 22 godine postojanja i bogate istorije za sobom.

To je za Rune 2 značilo da ostaje bez prekopotrebne podrške nakon izlaska, i probleme za željne igrače. Studiji se gase širom svijeta, i ništa ne bi čudilo, da odmah po gašenju Bethesda nije ozvaničila osnivanje Roundhouse Studios, sačinjenog upravo od developera iz Human Head studija.

Istragom izdavača Ragnarok utvrđeno je da je Bethesda dvije nedjelje pred izlazak Rune 2 osnovala novi studio za Human Head developere, čime je unaprijed pripremljen teren.

 

Ragnarok traži 100 miliona dolara

 

To nije sve, pošto je u tužbi navedeno da je ZeniMax (kompanija u čijem se vlasništvu nalazi Bethesda) naredio developerima da obustave rad na Rune 2.

Naravno, direktna tužba je upućena rukovodstvu i članovima studija Human Head, koji su zbog želje za novcem koji je navodno ponuđen, blisko sarađivali sa kompanijom Bethesda i slali su verziju igre Rune 2 kako bi se uvidjela potencijalna prijetnja koju Rune 2 ima na The Elder Scrolls franšizu.

Ragnarok traži 100 miliona dolara odštete zbog sabotiranja izlaska igre Rune 2 i namjernog nanošenja štete kako bi se oslabio potencijal naslova nakon izlaska.

Kako se navodi u tužbi, iz ugašenog studija Human Head su zaržavali assete i izvorni kod za Rune 2, što je onemogućavalo da izdavač Ragnarok nastavi rad sa nekim drugim developerom. Izvorni kod igre je nekako vraćen izdavaču i vlasniku Ragnarok, ali se navodi da je on u jako lošem stanju sa nepotpunim ili nepostojećim elementima.

Što se tiče Rune 2, igru u život vraća drugi studio, i ona će se iznova pojaviti na Steamu 13. novembra, sa osvježenim sadržajem i uklonjenim problemima. A tada ćemo stvarno vidjeti da li igra ima potencijala da sa nordijskim elementima ugrozi TES.

(PC Gamer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.