Svim vlasnicima BlackBerry uređaja danas je stigla posljednja obavijest da će od 4. januara 2022. godine njihovi telefoni i svi ostali uređaji te kompanije zauvijek prestati raditi.

Od danas, svi BlackBerry uređaji prestaće ispravno funkcionisati jer kompanija koja stoji iza telefona gasi svoje preostale usluge i zaustavlja svu softversku podršku za njih.

Korisnici koji koriste BlackBerryje s BlackBerry OS 7.1 i BlackBerry 10 operativnim sistemima više neće imati pristup podacima i BlackBerryjevoj usluzi za razmjenu poruka.

„Od navedenog datuma, uređaji koji pokreću naslijeđene usluge i softver putem veze operatera ili Wi-Fi mreže više neće pouzdano funkcionisati. To uključuje razmjenu podataka, telefonske pozive, SMS i funkciju hitnih poziva 911. Zahvaljujemo našim brojnim vjernim kupcima i partnerima koji su bili uz nas svih ovih godina“, naveli su iz kompanije u saopštenju objavljenom 22. decembra 2021. godine.

The Guardian u svom članku posvećenom ovom uređaju, koji je u mnogim dijelovima svijeta uživao poseban status, navodi da je Blackberry 2009. godine držao 20 odsto globalnog tržišta pametnih telefona, ali ubrzo su ga početkom 2010-ih prestigli uređaji s ekranom osjetljivim na dodir kompanija kao što su Apple i Samsung.

Pametni telefoni s tastaturom nekada su bili statusni simboli poslovnih ljudi, političara i slavnih osoba.

(Agencije)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.