Tri mjeseca nakon predstavljanja procesora Xeon E-2274G Intel ga je odlučio povući s tržišta zbog neadekvatnog hladnjaka, koji nije u stanju držati temperaturu pod kontrolom zbog čega se često javlja throttling

 

Intel je ovih dana odlučio povući BOX izdanje procesora Xeon E-2274G. Podsjetimo, BOX verzije dolaze u pakovanju s hladnjakom, koji bi trebalo biti dovoljan za hlađenje određenog procesora.

Ali se pokazalo da je Intel uz navedeni procesor isporučivao neadekvatan hladnjak, zbog čega je sada primoran proizvod da povuče s tržišta.

Iz dokumentacije koja je dostupna ovdje, vidljivo je kako je Intel opoziv procesora započeo 13. novembra 2019. godine, kao i razlog – DHA-A hladnjak (PN: E97378-003) koji kako smo već naveli nije adekvatan za procesor Xeon E-2274G.

Navedeni procesor ima TDP od 83W što je očigledno previše za ovaj tip hladnjaka, jer je procesor često odlazio u throtting prilikom kojeg je osjetno smanjena njegova brzina i u završnici performanse.

Intel zbog toga od prodavača traži da mu vrate isporučenu robu, a da oni nastave s prodajom običnih pakovanja, koji ne sadrže hladnjak, već samo procesor.

U slučaju da je kupcu potreban i hladnjak, Intel savjetuje prodavačima da im ponude neki od hladnjaka drugih proizvođača.

Zanimljivo je da je Intel u potpunosti odlučio povući ovaj model s tržišta. Naime, BOX izdanje Xeona E-2274G dobila je EOL oznaku (End of life) koja označava da je ovaj procesor u ovom izdanju došao do kraja svog puta.

Za sada nije poznato hoće li se navedeni procesor na tržište vratiti pod nekom drugim nazivom, uz neki bolji hladnjak ili ne.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.