Kompanija Canon obilježava važan događaj u svojoj ponudi fotoaparata: tačnije, 20. septembra 2019. proizvodnja Canonovih fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida i onih digitalnih sa zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je 100 miliona jedinica.

Jedan fotoaparat bez ogledala EOS R (izvorno predstavljeni u oktobru 2018.) bio je 100-milioniti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS.

Svojom privlačnom ponudom proizvoda namijenjenih raznim žanrovima, nivou vještine i potrebama kao i bogatom lepezom od više od 70 objektiva EF i EF-S, Canon nastoji proširiti granice slikovnog izražavanja.

 

16 godina u samom vrhu

 

Uz seriju EOS tokom njene duge istorije stasali su mnogi korisnici, od početnika do profesionalaca, koji su omogućili Canonu da već 16 godina zaredom, od 2003 – 2018. , zadrži vodeći udio na svjetskom tržištu digitalnih fotoaparata sa promjenjivim objektivima.

U martu 1987. s modelom EOS 650 zaživjela je serija EOS. Bila je to nova generacija SLR (single-lens reflex) fotoaparata s automatskim fokusiranjem s prvim posve elektroničnim nosačem objektiva na svijetu.

Pročitajte još: Canon mala, privjesak kamera Ivy Rec, foto u svakoj prilici | Video

Proizvodnja serije EOS počela je u tadašnjoj Canonovoj fabrici u Fukushimi, a nakon toga je premještena na više mjesta, gdje se odvija u strogim uslovima kontrole kvaliteta proizvoda.

Nakon predstavljanja modela EOS 650 Canon je razvio daljnje inovativne proizvode i tehnologije koje su u prvi plan stavili brzinu, udobnost i kvalitet slike – na primjer model s vrha ponude EOS-1 predstavljen 1989. te EOS 500 koji je predstavljen 1993.

 

Canon jednako ljubimac imeđu amaterima i profesionalcima

 

Ti su proizvodi bili proširenje serije EOS koja su odgovarala raznim korisnicima, od amatera do profesionalaca.

Početkom 2000-tih godina, kako se tempo prihvatanja digitalnih SLR-ova (DLSR-ova) ubrzavao, Canon je želio ponuditi još privlačnije proizvode.

Ključni koncept i za serije EOS bio je proširen tako da obuhvata „visoki kvalitet slike“ koja se postiže preko vlasničke, revolucionarne tehnologije, poput CMOS senzora koje je razvio sam Canon i slikovnih procesora DIGIC.

EOS 300D, kompaktni lagani DLSR pristupačne cijene, donio je širem prihvatanju digitalnih fotoaparata sa zamjenjivim objektivima kod korisnika.

Modeli iz linija EOS 5D i 1D populizovali su digitalne fotoaparate EOS među profesionalcima – posebno su s modelom EOS 5D Mark II DSLR-ovi predstavljeni kao vrijedan način snimanja filmova i pomoć u nezavisnoj filmskoj produkciji.

 

Od fotografije do videa

 

Istovremeno je 2011. predstavljanje profesionalnih digitalnih kinematografskih proizvoda iz linije Cinema EOS System uvelo Canonove video tehnologije u B2B sferu te su oni ušli u branšu video produkcije.

Canon će nastaviti istraživati nove pristupe, temeljeći se na uspjehu fotoaparata EOS i originalnog nosača EF, koji su fotografima i snimateljima filmova ponudili svestranost prilikom snimanja.

Jedan od takvih modela je, na primjer, EOS R izvorno predstavljen 2018. godine koji je koristio nov nosač RF.

Proširujući slikovne djelatnosti – od statične fotografije do videa, serija EOS svojim tijelima i objektivima EF podržava široku bazu korisnika, od početnika do profesionalaca.

Brzina, udobnost i visoka kvaliteta slike nastaviće da budu u temelju koncepta serije EOS, dodatno podržavajući sistem EOS u nastojanju da proširi kulturu fotografije i video produkcije.

(IT mixer/ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.