Na trećini površine ogledala nalazi se veoma korisna isprekidana linija u vanjskom retrovizoru automobila

 

Retrovizor je najvažniji alat za bezbjednost vozila, a oprezna osoba primijetiće da postoji isprekidana linija u retrovizoru automobila. Kakva je korist od nje? Da li je razbijen retrovizor ili pomoću nje možemo izmjeriti udaljenost do sljedećeg automobila? Dakle, danas ćemo vam reći o ulozi isprekidane linije u retrovizoru automobila.

U osnovi postoje dvije vrste retrovizora za automobile, retrovizori s dvostrukom zakrivljenošću i drugi retrovizori. Na trećini površine ogledala nalazi se isprekidana linija. Ovo je retrovizor s dvostrukom zakrivljenošću. Dio sa isprekidanom linijom okrenut prema van obično se naziva vanjska strana retrovizora. Vanjski dio je konveksno ogledalo. Konveksno ogledalo malog polumjera zakrivljenosti učiniće vozačev vid širim a manja je i mrtva tačka vidljivosti. Kao rezultat toga, retrovizori s dvostrukom zakrivljenošću igraju veću ulogu u vožnji velikom brzinom. Maksimiziraće vozačevo vidno polje, omogućujući vozaču da unaprijed vidi situaciju iza sebe i u skladu s tim preduzme preventivne mjere.

Osim šireg vidnog polja, ovaj retrovizor ima i funkciju sprečavanja zasljepljivanja. Svi znaju da se danas na kolovozu često koriste duga svjetla, pa dok vozimo, vlasnik drugog automobila koristi duga svjetla. To svjetlo nama „udara“ u retrovizor i time nam onemogućuje da jasno vidimo. Zato ova vrsta retrovizora može osigurati da vlasnik nije „pogođen“ i jasno može da vidi kolovoz.

carVertical banner - sponsored

U isto vrijeme, mnoga od ovih ogledala su i grijana, što je vrlo korisno u kišnom i snježnom vremenu.

Retrovizor je veoma važan kako u vožnji unaprijed tako i u vožnji unatrag. Iako postoje kamere i ekrani za vožnju unatrag koje vam mogu pomoći, vaše vozačke sposobnosti mogu da opadaju ako se na njih oslanjate duže vrijeme. Kada trebate voziti bez parking senzora i kamera, u nevolji ste.

(IT mixer)