Leteći taksi će imati „Vozača“ i tri putnika i leteće brzinom do 290 km/h

 

Uber je na Sajmu potrošačke elektronike (CES 2020) u Las Vegasu predstavio planove za leteći taksi.

U nastojanju da izbjegne saobraćajne gužve tako što će se kretati iznad njih, ova kompanije je u saradnji sa južnokorejskim proizvođačem automobila Hyundaijem najavila letjelicu na električni pogon, prenosi Gardijan.

Uber želi da ponudi alternativu drumskom taksiju koja će omogućiti da leteći taksi sa pilotom i tri putnika prelaze gradske relacije do 96 km brzinom od 290 km/h.

Pročitajte još: Apple patent – virtuelni zvučnici koji simuliraju zvuk sa bilo kog mjesta u prostoriji

Letjelica sa četiri propelera koja se rotiraju za 90 stepeni može da uzlijeće i slijeće vertikalno, pa joj ne treba mnogo prostora za poletanje.

Uber se nada da će ovu uslugu ponuditi do 2023. godine. Američka kompanija već se udružila sa proizvođačima aviona Bell Helicopter i Embraer sa ciljem razvoja sopstvenih letjelica, a na prošlogodišnjem CES-u 2019. lansirala je drugačiji prototip.

Letjelica S-A1, koju će proizvesti Hyundai, najnoviji je pokušaj da se vazdušni saobraćaj oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Potpuno električna vazduhoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za sektorom električnih automobila.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.