Google Chrome više neće biti automatski podešen pretraživač na telefonima sa Android operativnim sistemom, a najavili su koji će alternativni pretraživači biti ponuđeni novim Android korisnicima u Evropskoj uniji

 

Nakon novčane kazne koju je Google dobio od Evropske komisije 2018. godine, čini se da su naučili lekciju pa Google Chrome više neće biti automatski pretraživač na Androidu.

Zbog toga su odlučili da ponude alternative, tako da Android korisnici biraju pretraživač po svom izboru.

To će biti moguće kroz novi ekran za odabir na svim Android telefonima koji su prvi put konfigurisani.

Pročitajte još: Osmogodišnji jutjuber zaradio 26 miliona dolara u 2019 i prvi je na Magazin Forbs listi

Postojaće tri alternative, u zavisnosti od zemlje u kojoj korisnik živi. Google je kreirao poseban aukcijski sistem da odabere opcije koje će biti ponuđene uz njegov pretraživač, piše Gizchina.

U postupku aukcije postojala je minimalna početna cijena u svakoj zemlji. Veliki pobjednik bio je pretraživač DuckDuckGo, koji će biti ponuđen u svim zemljama EU.

DuckDuckGo ne traži lične podatke korisnika i ne koristi ih za pretragu, pa se smatra da mu je to prednost u odnosu na Google.

Međutim, nedostaju mu neke opcije na koje su korisnici Google pretraživača već navikli, pa će ipak biti potrebno neko vrijeme kako bi mu se novi korisnici prilagodili.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.