Novi set alata za Chrome OS-a uključuju Phone Hub, bolje alate za snimke ekrana i podršku za Nearby Share

 

Za 10. rođendan Chrome OS-a, Google je najavio obnovu i novi set alata koji će platformu učiniti mnogo korisnijom.

Dodaje se nova privremena memorija koja pamti poslednjih pet stvari koje ste kopirali. Uvodi se Phone Hub da bi olakšao pristup vašem Android uređaju i podršku za Nearby Share.

 

Phone Hub kontrolna tabla

 

Phone Hub je mala kontrolna tabla koja vam omogućava da pristupite kontrolama svog telefona i vidite njegov status za stvari poput trajanja baterije i povezivanja podataka.

Ne samo da možete da koristite Chromebook za zvonjenje na Android uređaju kada ste ga izgubili, već možete da omogućite i modemsko povezivanje jednim klikom. Možete i da vidite nedavne Chrome kartice na telefonu. I dalje ćete moći da šaljete i primate tekstove sa laptopa.

Dve nove funkcije olakšavaju život onima koji imaju Android i Chrome OS uređaje. Prvo, WiFi sinhronizacija će vam omogućiti da se automatski povežete sa pouzdanim mrežama koje ste koristili na telefonu ili drugim Chromebook-ovima bez ponovnog unošenja lozinki.

 

Poboljšan alat za snimanje ekrana

 

Google takođe poboljšava alat za snimanje ekrana u Chrome OS-u, olakšavajući mu pristup s panela brzih postavki.

Moći ćete tačno naznačiti ono što želite kopirati na ekranu i stvoriti video zapise za snimanje na ekranu, koji će se svi sačuvati u memoriji.

Kad smo već kod toga, u memoriji sada može biti skladišteno do pet stvari koje ste kopirali, a možete im pristupiti iz nove funkcije Tote.

Ovo je zona za zadržavanje svih datoteka koje vi i Google mislite da će vam trebati, uz snimke ekrana.

Datoteke možete prikačiti na Totes za lak pristup. To je dobro za stvari koje često šaljete, poput kontrolnih lista ili referentnih listova.

 

Podrška za Nearby Share

 

U narednim mjesecima dolazi Nearby Share koji omogućava dijeljenje datoteka između Chromebook-a i drugih Chrome OS-a ili Android uređaja bez internet veze.

Kao dio redizajna, Google integriše kontrole medija direktno u tablu brza podešavanja radi lakšeg pristupa i osvježavanja ikona za ugrađene aplikacije.

Kompanija takođe ažurira funkciju Desks feature (radnih površina) dodavanjem podrške za do osam virtuelnih radnih prostora i donošenjem novog načina pregleda kako bi olakšala prebacivanje između njih. Sada, kada se vaš laptop ponovo pokrene, prozori na raznim radnim površinama vratiće se, pa se možete brzo vratiti u radni tok.

Mnogi roditelji kupuju svojoj djeci Chromebook-ove kako bi im olakšali domaće zadatke. Zato Google pojednostavljuje postavljanje Family Link-a, koji omogućava učenicima da koriste školske naloge na svojim uređajima. Na ovaj način roditeljski nadzor i dalje može da se primjenjuje dok djeca imaju pristup aplikacijama svoje škole.

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.