CIA-in alat za vještačku inteligenciju će omogućiti korisnicima da vide originalni izvor informacija koje gledaju

 

CIA se priprema da uvede u upotrebu alat koji je srodan programu OpenAI koji će koristiti vještačku inteligenciju (AI) da bi analitičarima omogućio bolji pristup inteligenciji otvorenog koda, prenio je Blumberg.

„Prešli smo put od novina i radija, do novina i televizije, do novina i kablovske televizije, do interneta, do velikih podataka, samo nastavljamo u tom pravcu“ , rekao je direktor CIA-inog Odeljenja za otvorene izvore Rendi Nikson.

Kako prenosi agencija, riječ je o široj vladinoj kampanji da se iskoristi moć AI, kako bi se takmičila sa Kinom, koja nastoji da postane globalni lider u ovoj oblasti do 2030.

CIA-in AI alat će omogućiti korisnicima da vide originalni izvor informacija koje gledaju, naveo je Nikson, i dodao da je funkcija chat-a, logičan dio brže distribucije obaveštajnih podataka.

CIA nije objavila koji model AI će koristiti kao podršku novom alatu ili kako će zaštititi informacije od prodiranja na otvoreni internet.

Alat za vještačku inteligenciju biće dostupan u obaveštajnoj zajednici SAD od 18 agencija, koja uključuje CIA, Agenciju za nacionalnu bezbjednost, Federalni istražni biro i agencije koje vode ogranci vojske, ali neće biti dostupan kreatorima politike ili javnih kampanji.