Otkako je počela pandemija virusa korona, sve više ljudi radi od kuće ili bar više vremena provodi ispred računara.

 

Pošto smo svi uplašeni i oprezni, sigurno je da ste pomislili da bi trebalo da očistite tastaturu računara ili laptopa. Ali kako da izvedete čišćenje tastature temeljno, a bezbjedno.

Prije svega, morate imati u vidu nekoliko stvari kako biste izbjegli katastrofu, to jest uništili tastaturu ili, što je još opasnije – laptop. I „Epl“ i „Majkrosoft“ upozoravaju da moramo biti oprezni u korišćenju raznih tečnih sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Neke vlažne maramice je dobro koristiti, ali treba biti oprezan da vam se tečnost ne uvuče kroz male otvore na tastaturi.

Jeste li znali da… „tastatura je prljavija od WC šolje“. Stafilokoke, streptokoke – prosječna tastatura koja se ne održava je ogroman izvor bakterije ešerihije koli. U jednoj čikaškoj bolnici otkrivena je visokootporna i smrtno opastna bakterija MRSA na tastaturi, koja može da preživi 24 sata.

Čak i ako se ne bojite što će se malo tečnosti provući, proizvođači laptopova upozoravaju na štetnost nekih hemijskih sredstava jer su prejaka za materijale od kojih su ovi uređaji izrađeni. Zato, ako niste dovoljno oprezni, može vam se desiti da uništite laptop.

 

Čišćenje tastature korak po korak

 

Naravno, prije nego krenete s čišćenjem, važno je da izvučete kabl tastature iz kompjutera, odnosno da isključite laptop iz struje. Ako je moguće i uklonite bateriju iz laptopa.

Prvi korak, koji preporučuju „Majkrostoft“, na primjer, ili portali poput CNET-a i Wireda, je da tastaturu okrenete naopako i istresete iz nje sve što je upalo unutra. Niste ni svjesni šta se sve vremenom zaglavilo unutra, a ovo je najlakši i najbrži način da ga se riješite.

Za dubinsko čišćenje tastature možete koristiti, recimo, fen,  ali ne uključujte grijač, ili kompresor vazduha kako biste „istjerali“ preostale zaglavljene nečistoće i ostatke. Čak je u nekim radnjama moguće kupiti kompresovani vazduh koji je baš namijenjen uza ovakve stvari, ili tastaturu pod ruke i trk do najbliže benzinske pumpe.

Kompresovani vazduh - idealno sredstvo koji će da izduva sve mrvice smokija, čipsa i svega što se nađe u vašoj tastaturi
Kompresovani vazduh – idealno sredstvo koji će da izduva sve mrvice smokija, čipsa i svega što se nađe u vašoj tastaturi

Kada ste uklonili sve mrvice, ostaju vam bakterije. Možete koristiti vlažne maramice za dezinfekciju, oko kojih se čak i „Epl“ nedavno predomislio, mada su godinama bili protivnici bilo kakvih sredstava za čišćenje. „Majkrosoft“ preporučuje i nanošenje istog rastvora na meku krpu bez dlačica.

Možete koristiti i krpu umočenu u mješavinu sapuna i vode, no pazite da dobro ocijedite krpu prije korišćenja. Ako hoćete da budete baš temeljni, prosto rastavite tastaturu i dobro je operite. Ako rastavljate tastaturu, jedan praktičan savjet, fotografišite tastaturu tako da vam je poslije lakše vratiti tastere na njihovo mjesto.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.