Korisnik Reddit-a GreedyPaint, koji u doba 8K televizora očigledno teži minimalizmu,  uspio je da smjesti čitav film „Shrek“ na jednu disketuflopi disk od 1.44 MB.

On je za svoj eksperiment napisao poseban x265 kodek koji je kompresovao video na rezoluciju 120 x 96 piksela, sa prikazom od četiri frejma u sekundi. Zahvaljujući tome, uspeo je da napravi video fajl veličine samo 1.37 MB koji staje na disketu od 3.5 inča. Rezultujući fajl je veličine samo 0.03 procenta originalnog fajla sa DVD-a (4.7 GB).

Međutim, tu se nije završio eksperiment. Da bi omogućio gledanje ove verzije, GreedyPaint je povezao flopi drajv sa Raspberry Pi računarom i od njega napravio video plejer koji je nazvao LimaTek Diskmaster. Napravljen je i softverski dio koji zahjteva ubacivanje flopi diska u drajv, nakon čega automatski kreće reprodukcija.

Interesantno je da je ovako napravljen video snimak gledljiv, bez obzira na to što je kvalitet i video i audio komponente sveden na minimum. Uostalom, pogledajte kako izgleda kompresovana verzija u odnosu na original.

Ovaj projekat čini bizarnim? Šta biste onda rekli na novu ideju GreedyPaint-a koji smišlja način kako da „spakuje“ film na još jedan stari format zapisa – gramofonsku ploču.

 

(PC press via Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.