U Italiji, internetom kruže nacrti za elektronsku šemu „5G čipa“ koji je navodno ugrađen u vakcinu protiv koronavirusa. Ipak, ispostavilo se da je zapravo riječ o šemi za gitarsku pedalu

 

Pojavom društvenih mreža teorije zavjere, poluistine i lažne vijesti privlače više pažnje nego ikad ranije, a dobar primjer za to je i fobija od „5G čipa“ koji će navodno biti ugrađen u vakcinu, koja je zaživjela i bez postojanja bilo kakvih naučnih dokaza.

Naravno, teoretičare zavjera to ne sprečava da šire lažne dokaze, poput složene šeme navodnog 5G čipa koji je „ugrađen u vakcinu“.

Mario Fusko, softverski inženjer iz Italije, objavio je na Tviteru fotografiju elektronskih šema koje su teoretičari zavjera počeli da dijele. Iako je šema, laiku izgleda složeno i napisano je „5G“ na njoj. U stvarnosti ima manje zloslutne natpise poput „BASS“, „TREBBLE“ ili „VOLUME“.

To je zato što je, kao što je Fusko otkrio, šematski sistem zapravo za pedalu za gitaru Boss Metal Zone MT-2. To je uređaj koji gitaristi obično koriste za dodavanje efekata i distorziju električnih audio signala.

„Ljudi su počeli da objavljuju ovu fotografiju tvrdeći da je to dijagram 5G čipa koji je umetnut u vakcinu protiv kovida. U stvari, u pitanju je električni krug papučice gitare“, napisao je Fusko.

Analiza „zloslutne šeme“ koju je odradio časopis MusicTech otkrila je da je onaj ko je promjenio dijagram električne pedale dodao referencu na frekvenciju 5G. Međutim, nije se baš potrudio da ukloni i muzičku terminologiju.

(Popular mechanics)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.