Šta nova pravila podrazumijevaju? Prije svega način na koji WhatsApp prikuplja i obrađuje podatke korisnika

 

Ako već niste, vjerojatno ćete tokom dana u WhatsApp-u dobiti obavještenje o promjenama u uslovima korišćenja i nova pravila o privatnosti za tu aplikaciju.

WhatsApp mijenja pravila i svoje je korisnike doveo pred jednostavan izbor – ili ćete prihvatiti nova pravila ili ćete od 8. februara prestati da koristite WhatsApp.

A što nova pravila podrazumijevaju? Prije svega način na koji WhatsApp prikuplja i obrađuje podatke korisnika. Tako ističu da je minimalna starosna dob za korišćenje WhatsAppa 16 godina (dok je van EU-a ta granica 13 godina).

Ali možda najvažnija promjena jeste u načinu na koji će se podaci razmjenjivati s Facebook-om. Naime, dosad su podaci o korisnicima koji koriste WhatsApp bili ograničeni samo na WhatsApp i nisu se dijelili s drugim Facebook-ovim kompanijama.

S izmjenom ovih pravila, podaci s WhatsApp-a slobodno će se dijeliti i s Facebook-om te Instagramom. To s jedne strane znači da ćete moći podijeliti link s Facebook-a u razgovor na WhatsApp-u, bez nepotrebnog kopiranja, ali i da će Facebook-ovim oglašivačima biti dostupni vaši podaci.

Ništa što dijelite na WhatsApp-u, uključujući vaše poruke, fotografije, podatke o računu, neće biti dijeljeno na Facebook-u niti će druge aplikacije iz naše porodice to moći vidjeti, osim ako to ne odaberete, objašnjavaju iz Facebooka.

Trenutno Facebook ne koristi podatke iz WhatsApp-a za „unapređivanje“ korisničkog iskustva i prikazivanje relevantnih oglasa na Facebook-u. S novim pravilima to će se promijeniti.

 

Neće biti direktnih oglasa u WhatsApp-u

 

I dalje ne dopuštamo oglase trećih strana u WhatsApp-u. Nemamo planove za njihovo uvođenje, a ako se to promijeni, ažurirat ćemo ova pravila, stoji u objašnjenju. Ali, zanimljivo, biće moguće primati komercijalne poruke od, na primjer, kompanija koje imaju svoje stranice na Facebook-u. Dakle, ako naručite neki artikl u nekoj internet trgovini preko Facebook-a, nemojte se iznenaditi ako vam se ona počne javljati i na WhatsApp-u.

Zanimljivo, u jednom od dijelova koji se odnose na kontrolu i transfer podataka, jasno stoji da „možemo prebaciti vaše informacije na bilo kojeg od naših partnera, nasljednika ili nove vlasnike“.

Tako ističu i da prikupljaju brojeve telefona svih kontakata u imeniku, koristili oni WhatsApp ili ne.

Ono što je posebno zanimljivo odnosi se na korišćenje platnog sistema WhatsApp-a. To je novina o kojoj se već duže govori, a koja je bila testirana na nekim tržištima.

Ako koristite naš platni sistem, dostupan u vašoj zemlji, obrađujemo podatke o transakciji i kupovini… Na primjer, prikupljamo vrijeme transakcije, njezin broj i zemlju. Kad pošiljalac pošalje novac svom kontaktu na WhatsApp-u, prikupljamo račun i podatke o transakciji, među kojima su i ime primaoca te broj računa, stoji u objašnjenju koje se trenutno odnosi, prije svega na Indiju, u kojoj je omogućeno plaćanje preko WhatsApp-a.

Preporučujemo da u detalje pročitate nove uslove korišćenja prije no što pristanete na njih. I potom sami odlučite – koliko tačno podataka želite dijeliti s Facebook-om preko svog računa na WhatsApp-u, odnosno postoji li neka alternativna aplikacija koju biste radije koristili.

Vremena imate do 8. februara.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.