Ako tražite igru prilagođenu cijeloj porodici, a naginjete na kreativnu stranu, možda biste trebali baciti pogled na ovu zanimljivu PlayStation ekskluzivnu igru

Kada ste zadnji put zaigrali platformsku igru koja vas zaista opušta i koja daje osjećaj uspjeha? Ako mislite da vas ovim pitanjem nastojimo navući na još jednu art igru s tankom i nepostojećom pričom poduprtom jakom art direkcijom – griješite.

Concrete Genie je art igra s dolazećom pričom poduprtom jakom art direkcijom. Ona ima radnju, fokus, konkretnog glavnog lika i maštovitu misao, a sve to trpa u peterosatno iskustvo puno kreativnosti i neobičnih mehanika.

 

Mašta mladog umjetnika

 

Concrete Genie vas stavlja u ulogu Asha, mladog umjetnika koji magičnim kistom stvara krajolike na sivim i mokrim zidovima ribarskog gradića Denska.

Crtanjem pomoću kontrolera stvarate scene i nastanjujete ih kreaturama koje u vam zamjenu za obavljanje zadataka pomažu da napredujete kroz igru. Ako kreaturu, na primjer, obojite u crveno, ona će biti agresivnija i moći će rigati vatru.

Pročitajte još: Nintendo dodao u Super Mario Maker 2 multiplayer opciju

Concrete Genie ima konkretne ciljeve i slagalice i aktivno nagrađuje vaš napredak kroz igru, dok u isto vrijeme igrača postiče da se unese u radu i slici doda malo više detalja. Riječ je o naslovu u kojem se igrač može vrlo lako izgubiti, a to i nije loša stvar s obzirom da ga je moguće završiti tokom jednog ili dva popodneva.

 

Negativci će vas maltretirati

 

Kao u gotovo svakoj igri i ovdje imate negativce. U Concrete Genieju imate posla s nasilnicima koji, na samom početku unište vašu bilježnicu sa skicama i prisile vas da ih tokom ostatka igre sakupljate.

Oni su povezani sa sivilom i mrtvilom koje je obuhvatilo Densku, što znači da će kroz igru aktivno raditi protiv vas, uništavajući radove koje ste mukotrpno nacrtali. Za kraj, oni jako vole da maltretiraju Asha, a to znači da ćete većinu Concrete Genieja provesti tako što ćete ih zaobilaziti.

Problem je, što sva nužna diskusija o igrinim mehanikama donekud umanjuje vrijednost same igre. Concrete Genie je prije svega ostalog vizualno iskustvo ispunjeno jakim kontrastima i zasićenim bojama.

On je punokrvna porodična igra koja može privući mlade igrače željne dobre radnje i šarenih likova, kao i starije gejmere kojima treba igra koja bi ih opustila i dala im malo kreativne slobode.

 

Da li je vrijedi kupiti?

 

Concrete Genie je platformska 3D igra koja će se najviše da se svidi kreativnim dušama i mlađim igračima. Ne radi se o izazovnom ili kompleksnom naslovu, već platformskoj akcijskoj avanturi s vrlo niskim ulaznim pragom i nizom neobičnih i maštovitih mehanika.

Neobični grafički stil, nepretenciozni zaplet i vrlo kompaktna radnja glavni su razlozi zašto bi se ova PlayStation ekskluziva trebala naći u kolekciji fanova Little Big Planeta, Tearawayja i sličnih ekscentrično-kreativnih igara. Ako se smatrate jednim ili jednom od njih, bacite pogled na Concrete Genie i vratite malo života u sive ulice Denske.

(Tportal/ITmixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.