Njemački proizvođač dijelova za autoindustriju je objavio da će kočnice automobila biti „suve“, bez kočione tečnosti, koju će zamijeniti novo, elektromehaničko rješenje, sa prvom primjenom od 2025. godine

 

Kočnice automobila, koje su do sada u velikoj meri zavisile od hidrauličkih sistema, u budućnosti bi mogle da budu zamijenjene potpuno novim rješenjem, koje razvija Continental. Ova kompanija je saopštila da je do sada dobila porudžbine u vrednosti od 2 milijarde američkih dolara za svoj projekat „suve“ kočnice Future Brake Systems.

 

Brake-by-wire

 

carVertical banner - sponsored

Istovremeno su saopštili da je napravljen veliki napredak u razvoju te tehnologije, stvaranjem funkcionalnih elektromehaničkih kočnica za zadnje točkove. Rade bez kočione hidrauličke tečnosti, na potpuno „suvom“ brake-by-wire principu.

Za sada su namijenjeni samo za zadnje točkove, dok će prednji ostati na hidrauličnom sistemu. Zbog toga je novi koncept nazvan „polusuv“, a u prve serijske automobile biće ugrađen do 2025. godine. Jedan sjevernoamerički proizvođač automobila će ga zatim staviti u serijsku proizvodnju, kaže Continental.

Uz polusuvi kočioni sistem, proizvođač automobila također je izradio Continental Air Supply, visoko integrisani sistem dovoda vazduha koji se koristi u kombinaciji sa zračnim oprugama na prednjoj i zadnjoj osovini za vazdušni vješanje.

Future Brake Systems

Continental ovim pokazuje svoju spremnost za veliku transformaciju koja se dešava u auto industriji, poručili su ovom prilikom. Uporedo sa elektrifikacijom pogona i digitalizacijom svih sistema, značajno se mijenja i arhitektura vozila.

Sistemi kočenja postaju sve „pametniji“ kako bi zadovoljili potrebe automatizovane vožnje, čime se povećava ukupna bezbjednost saobraćaja. Iz tog razloga, kočnice iz programa Future Brake Sistems biće namenjene samo automobilima na novim platformama.

Ovaj sistem daje proizvođačima automobila fleksibilnost u razvoju hardvera i softvera vozila. Plan za budućnost je još ambiciozniji – do treće verzije ove kočnice će biti prilagođene i za prednje točkove, pa će automobili moći da imaju potpuno „suve“ i modularne kočione sisteme, donoseći još veću slobodu inženjerima i dizajneri u stvaranju nove arhitekture za vozila budućnosti.

(Autonet)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.