Corsair u ponudi već jako dugo ima AIO sisteme vodenog hlađenja. Ovakvi sistemi bazirani su u pravilu na dizajnu OEM tvrtke Asetek koja je prva patentirala fabrički napunjen i sklopljen sistem vodenog hlađenja. Problem s ovakvim sistemima je što imaju ograničenu primjenu i slabije performanse od modularnih sistema vodenog hlađenja koje korisnik sklapa, povezuje i tekućinom puni sâm.

Corsair je sad odlučio korisnicima željnih viših performansi i većih mogućnosti prilagođavanja sistema ponuditi kompletno rješenje za rashlađivanje svih bitnih komponenti u računaru. Hydro X sistem vodenog hlađenja sastoji se od vodenih blokova za procesore, grafičke kartice, pumpe s integrisanim rezervoarom, radijatora različite veličine te popratnih dodataka kao što su cijevi, nastavci, ventilatori, rashladna tekućina, kontroleri, itd. Blokovi i pumpa opremljeni su i s RGB osvjetljenjem kojim upravljamo preko Corsairovog softvera iCUE. On ujedno služi i za upravljanje ventilatorima i performansama sistema.

Corsair kod svog novog sustava akcenat stavlja na jednostavnost odabira kompatibilnih komponenti i sklapanja cijelog sistema. Esencijalno, kompanija želi dodatno popularizovati modularno vodeno hlađenje i privući korisnike koji do sada o njemu nisu razmišljali zbog inherentne kompleksnosti.

Ključna komponenta u ovom smislu trebali bi biti odlični online resursi – od konfiguratora sistema koji korisnika korak po korak vodi kroz odabir komponenti, do detaljnih uputstava kako cijeli sistem složiti i pokrenuti.

Performanse Corsairovog Hydro X sistema vodenog hlađenja
Performanse Corsairovog Hydro X sistema vodenog hlađenja

Dostupni su blokovi za hlađenje aktualnih Intelovih i AMD-ovih procesora, uključujući i AMD-ove Threadrippere, te RTX serije Nvidijinih kartica i Vega serije AMD-ovih Radeona. Nažalost, kompanija nije detaljno navela koji su tačno sistemi podržani, ali do tih podataka možete doći klikanjem po online konfiguratoru kojeg naravno možete isprobati i sami.

(bug.hr)