5G će još bar pet godina biti veoma skupa tehnologija pa je veliko pitanje da li može da zamijeni kućni internet

 

Operateri imaju veliku želju, da s mobilnom mrežom pete generacije (5G) naše kuće postanu bežični i “upravljani” upravo tom vrstom tehnologije, umjesto dosadašnje koja se veže uz “žicu”. Ali, želje su jedno, realnost je drugo i zasad se čini da nije moguće odgovoriti izazovima da 5G zamijeni kućni internet.

Jer, dok 5G ima brzinu, nisku latenciju, djelotvornost i nisku potrošnju energije, infrastruktura još uvijek nije na nivou da bi zadovoljila potrebe koje prosječno domaćinstvo ima u današnje vrijeme. Jer, iako je 5G brz, optika i uopšte brzi internet ne kaskaju ili nude veće brzine.

Takođe, 5G će još bar pet godina biti veoma skupa tehnologija, što se vidi u slučajevima s pametnim telefonima, koji koštaju preko hiljadu evra samo zato što nude novu tehnologiju. I, kako prognoze pokazuju, narednih nekoliko godina cijene sigurno neće padati. Zato, da se uvrsti 5G u Internet stvari (IoT) još se uvijek čini u komercijalnom smislu nemogućim.

Pročitajte još: Neka od tehnoloških otkrića koja su obilježila 2019. godinu

Nije ni to sve, signal koji nudi 5G još je uvijek nestabilan u smislu širenja kroz prepreke, odnosno, prostorije, što ga ne čini idealnim rješenjem za domaćinstva.

Naravno, obećanja postoje, realno je očekivati da će 5G nuditi prije ili kasnije sve što aktuelni kućni internet nudi, ali narednih godina tim se ne treba previše nadati.

U Sjedinjenim Američkim Državama svakako hoće, naročito jer imaju poprilično skup internet, možda najskuplji na svijetu. Samim tim, uvrstiti sve u jedno, bilo bi idealno.

Računica je jednostavna, 70 američkih dolara mjesečno košta neograničeni internet, uz popuste ako se kod određenog operatera kupi i mobilni uređaj na ugovor. Ako se zna i da 5G nudi 300 do 940 Mbps, jasno je da se to itekako mjeri s kućnim internetom. Naravno, brži je desetak puta od američkog prosjeka.

To je što se preuzimanja podataka tiče, slanje je na oko 200 Mbps kod 5G i to je dvadesetak puta brže od američkog prosjeka.

Dakle, kad bi se riješilo pitanje nestabilnosti zbog prepreka koja postoje u domaćinstvima, 5G bi mogao da zamijeni kućni internet, ali i donese velike uštede domaćinstvima. I na kraju, tamo gdje je neisplativo provlačiti optiku do svakog domaćinstva 5G mreže biće zapravo najbolje rješenje za sve.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.