Jeste se ikada pitali koliko je zaista prava vrijednost vašeg pametnog telefona, koliko koštaju njegovi dijelovi? Koliko kompanije zarađuju na njima… pardon, na vama? Evo interesantne priče o Xiaomi Mi 10

 

Za Mi 10 model s 12GB RAM-a i 256GB interne memorije u prodavnici ćete platiti 673$. Ali, ekipa s Techinsightsa ga je “rasturila” po dijelovima, pronašla njihove cijene i došla do zaključka kako svi ugrađeni dijelovi u Mi 10 zajedno koštaju oko 440$.

Naravno, tom treba dodati i dostavu, razne marže, malo marketinga, porezi, cijene radnika i druge troškove. I kad se sve to zbroji i oduzme isplati im se da ga prodaju za nešto manje od sedamsto dolara i još na njemu nešto sitno zarade.

Godinama kod elitnih pametnih telefona brendova kao što su Apple ili Samsung vlada pravilo “tri trećine” kod prodajne cijene – trećina je cijena dijelova, trećina su svi troškovi, trećina je čista zarada.

Kod nekih top modela zarade znaju biti i puno veće. Ne bi vjerovali.

Ako vam se čini kako Xiaomi od ovog smartfona nema neku veliku zaradu, prilično ste u pravu. Još je zanimljivije ako cijenu dijelova i prodajnu cijenu uporedimo s elitnim Appleovim pametnim telefonom, razlika je ogromna.

Evo kako to izgleda u brojkama (cijene u Kini):
– Xiaomi Mi 10 – cijena dijelova 440$ – prodajna cijena 673$ – razlika 233$
– iPhone 11 Pro Max – cijena dijelova 491$ – prodajna cijena 1.800$ – razlika 1.309$

I, što ćete onda da pomislie, koja je kompanija pametnija – Apple ili Xiaomi? Znaju Ameri kako se uz dobru priču proizvod može da proda.

Ili još bolje, ako se radi o gotovo identičnim smartfonima (po dijelovima, razlika je samo 50-ak dolara) zašto kupiti iPhone kad možete za njega kupiti 2 i po Xiaomija?

Apple doslovno mlati pare na neukim korisnicima… ili kako ona narodna poslovica kaže – ljudi su ovce, treba ih samo šišati.

(Techinsights)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.