Ugljendioksid i metan otkriveni su u atmosferi egzoplaneta K2-18 b – potencijalno nastanjivog svijeta više od osam puta većeg od Zemlje.

Ovo revolucionarno otkriće znači da K2-18 b može pripadati jedinstvenoj klasi egzoplaneta poznatih kao „Hycean“ planete, koje posjeduju atmosferu bogatu vodonikom i površine prekrivene vodom, što ih čini kandidatima za život, prenosi Klix.

Prvi uvidi NASA-inog teleskopa James Webb omogućeni su opservacijama NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble.

K2-18 b kruži oko hladne patuljaste zvijezde zvane K2-18 udaljene oko 120 svjetlosnih godina od Zemlje – unutar sazviježđa Lav – i nalazi se unutar nastanjive zone.

Ove egzoplanete, veličine između Zemlje i Neptuna, ne nalaze se u našem Sunčevom sistemu, što njihove karakteristike čini predmetom aktivne debate među naučnicima.

Ideja da bi K2-18 b mogla biti Hycean egzoplaneta posebno je fascinantna za naučnike, a neki stručnjaci vjeruju da takve planete mogu ponuditi povoljne uslove za razvoj života.

Obilje metana i ugljendioksida, zajedno sa odsustvom amonijaka, sugeriše da K2-18 b ima atmosferu bogatu vodonikom iznad potencijalnog vodenog okeana.