Double Tap je nova funkcija za kontrolu Apple Watch Series 9 pametnog sata

 

Apple Watch Series 9 je najnoviji i najnapredniji Apple-ov pametni sat, a možda i njegova najistaknutija karakteristika je nova izvrsna gestikulacija Double Tap, koja vam omogućava da ga kontrolišete bez dodirivanja ekrana.

Double Tap koristi kombinaciju senzora i mašinskog učenja da otkrije kada dvaput dodirnete kažiprst i palac.

 

Šta je Double Tap?

 

Double Tap kontroliše sat a da ne morate dodirnuti njegov ekran. Koristeći kazaljku na satu, jednostavno dvaput kucnite kažiprst i palac – bez potrebe da dodirujete ekran Apple Watcha – i moći ćete da obavljate zadatke poput odgovaranja na poziv. Ideja koja stoji iza ove gestikulacije je da olakša korišćenje sata bez upotrebe druge ruke. Vrlo je sličan gestikulaciji dvostrukog stiskanja dostupnom kao dio postojećeg načina pristupačnosti Apple Watch-a pod nazivom AssistiveTouch.

Gestikulacija je omogućena „bržim Neural Engine-om u Apple Watch Series 9, koji obrađuje podatke sa akcelerometra, žiroskopa i optičkog senzora srca sa novim algoritmom za mašinsko učenje“, kaže Apple. “Algoritam detektuje jedinstveni potpis sitnih pokreta ručnog zgloba i promjena u protoku krvi kada kažiprst i palac izvrše dvostruki dodir.”

Kompanija je rekla da će ova mogućnost biti dostupna sa ažuriranjem softvera u oktobru.

Funkcija dvostrukog dodira Apple Watch Series 9 može se koristiti za obavljanje mnogih čestih radnji kao što su odgovaranje ili prekid telefonskog poziva, zaustavljanje tajmera, puštanje i pauziranje muzike ili odlaganje alarma. Kada izvršite pokret, osjetićete povratnu informaciju i vidjeti sićušni simbol na vrhu ekrana.

 

Kako funkcioniše i koliko je koristan?

 

Double Tap koristi senzore i mogućnosti mašinskog učenja novog S9 čipa koji pokreće Apple Watch Series 9. S9 čip je Apple-ov najmoćniji čip za sat do sada, koji pruža poboljšanja u cijelom sistemu i potpuno nove funkcije, uključujući Double Tap i on-device Siri proces.

Double Tap
Double Tap

Ovaj S9 čip koristi podatke sa akcelerometra, žiroskopa i optičkog senzora srca da otkrije kada izvršite pokret dvostrukog dodira. Akcelerometar mjeri ubrzanje pokreta vašeg zgloba, žiroskop mjeri rotaciju vašeg zgloba, a optički senzor srca mjeri promjene u protoku krvi u vašem zglobu.

S9 čip zatim koristi novi algoritam mašinskog učenja da analizira ove podatke i identifikuje jedinstveni potpis gestikulacije dvostrukog dodira.

Dvostruki dodir je korisna funkcija iz nekoliko razloga. Prvo, Apple Watch sada možete da koristite jednom rukom, posebno kada je druga ruka zauzeta ili nedostupna. Na primjer, možete odgovoriti na poziv dok držite torbu, pokrenuti tajmer dok kuvate ili da snimite fotografiju dok držite selfi štap.

Drugo, čini praktičnijim korišćenje Apple Watch-a bez dodirivanja ekrana, što može biti od pomoći u određenim situacijama.

(IT mixer)