Xiaomi je dobio novu licencu za proizvodnju automobila zahvaljujući kineskom državnom odjelu za planiranje i sad je ubacio u veću brzinu sa svojim MS11

 

Xiaomi-jev ulazak na tržište električnih vozila počinje sa kodnim imenom „Modena“ (MS 11) i ova električna limuzina predstavlja hrabar korak prema svijetu električnih vozila.

Xiaomi je prepoznatljiv po svojim inovativnim elektronskim uređajima i sada se preusmjerava u svijet električnih vozila. Ovo nije samo ambiciozan poduvat, već i znak vremena u kojem tehnološke kompanije prepoznaju važnost održivosti i elektrifikacije prevoza.

Xiaomi-jeva fabrika u industrijskom parku Daxing već je u punom pogonu, proizvodi čak 50 prototipova sedmično i privlači stručnjake iz renomiranih automobilskih divova. To ukazuje na to da Xiaomi shvata ozbiljnost ovog poduhvata i želi se takmičiti sa najboljima u automobilskoj industriji.

carVertical banner - sponsored

Xiaomi MS11 je uhvaćen u teškoj kamuflaži na gradskom brzom putu Urumqi-Changji, gdje je limuzina navodno vršila testove na visokim temperaturama.

Xiaomi MS11
Xiaomi MS11

 

Specifikacije

 

Dimenzija:

Xiaomi MS11 EV će vjerovatno imati elegantan i aerodinamičan dizajn za maksimalnu efikasnost. Njegove dimenzije su oko 4890 mm, širina 1878 mm, a visina 1440 mm.

Performanse:

Xiaomi MS11 EV ima jedan električni motor koji ima snagu od 450 obrtnog momenta. 

Detalji o Xiaomi MS11 bateriji su procurili još u junu. Ova električna zvijer može da se pohvali sa trojnom (NMC) baterijom od 101 kWh. Obećava domet od 800 km i izgrađen je na 800V arhitekturi. Što se tiče nazivnog kapaciteta, on je 139,0 Ah dok težina baterije dostiže 642 kg. Gustina energije je 157 Wh/kg, što je, budimo realni, prilično prosječno. Dobavljači baterija za ovu limuzinu su CATL i CALB.

Unutrašnji dizajn:

Očekuje se da će unutrašnjost MS11 biti minimalistička i prostrana, sa opsežnim infotainment sistemom na dodir sa kontrolnom pločom. Automobil će vjerovatno biti opremljen raznim naprednim sigurnosnim funkcijama, uključujući lidar senzor i sistem kamera od 360 stepeni. 

Vanjski dizajn:

Očekuje se da će eksterijer MS11 biti uglađen i aerodinamičan, sa kosom linijom krova i istaknutom rešetkom. Automobil će vjerovatno biti dostupan u raznim bojama, uključujući crnu, bijelu, sivu i plavu. 

Karakteristike:

Očekuje se da će MS11 imati različite karakteristike, uključujući panoramski krovni otvor, podlogu za bežično punjenje i vrhunski zvučni sistem. Automobil će takođe vjerovatno biti kompatibilan sa Xiaomi-jevim pametnim kućnim ekosistemom, omogućavajući korisnicima da kontrolišu njegove funkcije svojim glasom ili pametnim telefonom. 

 

Kontrola MS11 putem mobilnog telefona?

 

Pošto entuzijasti EV željno iščekuju ovu limuzinu, jedno pitanje ostaje u mislima potrošača koji su upoznati sa tehnologijom: Hoće li se MS11 moći kontrolisati putem Xiaomi pametnih telefona?

Integracija naprednih tehnologija u automobile postala je uobičajena praksa, a mogućnosti daljinskog upravljanja istraživali su različiti proizvođači automobila. Međutim, ključno je uspostaviti ravnotežu između inovacije i bezbjednosti, posebno kada se razmatraju funkcije daljinskog upravljanja.

Iako ideja o daljinskom upravljanju vozilom putem pametnog telefona može zvučati futuristički i privlačno, izaziva opravdanu zabrinutost za bezbjednost. Mogućnosti daljinske kontrole mogu predstavljati potencijalne rizike ako se ne implementiraju s najvećom pažnjom. Bezbjednost je najvažnija i svaka karakteristika koja bi potencijalno mogla ugroziti sigurnost na putu mora biti temeljno procijenjena i testirana.

Iako potpuni daljinski upravljač možda nije najsigurniji pristup, postoje brojni drugi načini na koje bi Xiaomi mogao iskoristiti integraciju pametnog telefona kako bi poboljšao korisničko iskustvo i praktičnost električnog automobila MS11. Xiaomi bi mogao razviti namjensku mobilnu aplikaciju koja pruža vrijedne uvide i kontrolu nad određenim karakteristikama vozila, kao što su status baterije, opcije punjenja, kontrola klime i navigacija. Ovaj pristup osnažuje vozače bez ugrožavanja sigurnosti na putu.

 

Cijena i dostupnost

 

Ulazak Xiaomi-ja na tržište sigurno će privući pažnju kupaca zbog njihove stručnosti u razvoju softvera i hardvera.

Na kinesko tržište stiže sljedeće godine. Ranije je objavljeno da će MS11 imati tri verzije. Prva dva od njih će imati BYD Blade Battery (LFP), a treći će imati ternarnu (NMC) bateriju od CATL-a. MS11 će takođe biti opremljen LiDAR senzorom i 8295 Qualcomm-ovim čipom. Xiaomi želi samostalno proizvoditi automobile. Međutim, BAIC grupa će mu isporučiti neke vanjske dijelove.

Što se tiče raspona cijena MS11, on će biti oko 260.000 – 350.000 juana (36.400 – 49.000 USD).

(IT mixer)