Xiaomi je na Xiaomi Launch August 2023 događaju predstavio novu generaciju četveronožnog robota pod nazivom CyberDog 2

 

Xiaomi CyberDog je na čelu novih tehnoloških inovacija, ovaj napredni robot otvara novu eru u robotici sa svojim naprednim sposobnostima vještačke inteligencije i realističnim karakteristika. U zemljama u razvoju roboti su u posljednje vrijeme postali prilično popularni. Predstavljen od strane inženjera Xiaomi Academy 2021., CyberDog je prvi robotski pametni pas u ovoj seriji. CyberDog 2 nastavlja ovu seriju s velikim poboljšanjima.

Prva generacija Xiaomi CyberDog nije izgledala kao pas kako se govorilo u to vrijeme. Ali s CyberDog-om 2, dizajn je potpuno izmijenjen i poprimio je oblik dobermana. Manji od prethodne generacije, ovaj pas robot takođe je veličine dobermana, ali nisu slične težine, samo 8,9 kg. Xiaomi CyberDog 2 ima kompaktnu veličinu i opremljen je posebno dizajniranim Xiaomi CyberGear Micro drajverom.

Xiaomi kaže da je prva verzija CiberDog-a bila prevelika i nespretna, pa su korisnici (posebno djeca) bili malo uplašeni. Zato nisu željeli da posjeduju robotsku igračku, koja je, uprkos svojoj pameti i spretnosti, ostavila negativan prvi utisak jer nije ličio dovoljno na pravog psa.

 

Posjeduje 19 senzora

 

Ovaj pas robot, koji ima 19 senzora za vid, dodir i sluh, ima i sistem odlučivanja. Naravno, Xiaomi CyberDog 2 sve to može s informacijama iz unutrašnjih senzora i kamera. U kombinaciji sa karakteristikama kao što su dinamička stabilnost, oporavak nakon pada i brzina trčanja od 1,6 m/s, Xiaomi CyberDog 2 nudi realističan izgled i mobilnost.

U tom kontekstu, pametni robot-pas uključuje RGB kameru, interaktivnu kameru pokretanu vještačkom inteligencijom, 4 ToF senzora, LiDAR senzor, dubinsku kameru, ultrazvučni senzor, senzor objektiva riblje oko, senzor i dva Ultra Wideband (UWB) senzora.

Još jedan od ciljeva proizvođača za CyberDog 2 je učiniti ga otvorenim kodom. Uvođenjem svojih alata za programiranje i mogućnosti otkrivanja pasa, Xiaomi se nada da će uvjeriti programere da kreiraju programe posvećene Xiaomi CyberDogu 2.

Zahvaljujući svim ovim poboljšanjima, Xiaomi-jev novi pas robot sada može da vozi skejtbord i čak da sam pleše, kao što možete pogledati u videu.

(IT mixer)