Samsung je počeo da razvija za svoje pametne telefone ISOCELL HU1 senzor za kameru rekordne rezolucije od 440 MP

 

Samsung je ove godine u svoj Galaxy seriju uveo senzor za kameru od 200 megapiksela, ali 2024. godina će biti godina prepuna novih Samsung kamera –  ISOCELL HU1 od 440 MP,  ISOCELL HP7 od 200 MPi  ISOCELL GN6 od 50 MP.

 

Tweet tipstera Revegnusa navodi da kompanija radi na tri senzora: 50-megapikselnom ISOCELL GN6 1,6-inčnom senzoru, 200-megapikselnom ISOCELL HP7 0,6-inčnom senzoru i ISOCELL HU1 od 440 megapiksela sa senzorom neodređene veličine.

„Samsung planira da premašiti prag od 200 MP za senzor, kompanija se priprema da objavi tri nova senzora u drugoj polovini 2024. godine, od kojih će jedan biti 440 MP“, rekao je Revegnus.

Izvještaj sugeriše da će ISOCELL GN6 vjerojatno biti „najveći i prvi“ 1-inčni senzor proizvođača mobilnih uređaja i kamera koji bi se mogao takmičiti sa Sony IMX989 senzorom, za koji se očekuje da će biti dostojna nadogradnja kamere za nadolazeće glavne pametne telefone.

Priča se da će ISOCELL HU1 senzor kamere od 440 megapiksela imati sočivo od 1 inča. Budući da Samsung koristi svoje senzore kamere i za pametne telefone i za potpomognute pametne automobile, nije jasno hoće li se senzor koristiti u telefonima ili automobilima, dodaje se u izvještaju. Kompanija je takođe ranije izjavila kako želi da radi na senzorima kamere rezolucije do 600 megapiksela.

U ovom trenutku model Galaxy S23 Ultra već koristi glavni senzor od 200 MP. Međutim, još uvijek nema tačne informacije koji će model pametnog telefona dobiti senzor od 440 MP.

Trebalo bi da se napomene da trenutni čipseti ne podržavaju senzore od 440 MP. S tim u vezi, Samsung bi morao da izradi novi čipset koji može da obradi ovako kvalitetnu sliku.

(IT mixer)