Samsung nastavlja da najavljuje senzore kamere ultra visoke rezolucije koji su namijenjeni pristupačnim tržištima. Kompanija je upravo lansirala Samsung ISOCELL HP3, senzor za kameru od 200 MP sa izuzetno malim senzornim pikselima. Stvar je u tome da manji pikseli nisu uvijek bolji, jer njihova veličina otežava prikupljanje fotografija.

Svaki piksel je samo 0,56 μm (kvadrat), što je malo, tako da postoji način spajanja piksela 4:1 koji bi bio jednak senzoru od 50 megapiksela sa 1,12 μm piksela, ili čak 16:1 spajanju piksela koji je približno 12,5 MP senzor sa 2,24μm piksela.

Takođe je veoma impresivno da ISOCELL HP3 200 MP senzor ima autofokus sa faznom detekcijom sa četvrtinom rezolucije na nivou piksela. Svaka grupa od 2×2 piksela zahtijeva suludo malo sočivo da bi se to postiglo.

Samsung ovo naziva svojom funkcijom spajanja piksela „Tetra pixel“, ali princip je isti kao što smo ranije vidjeli. Svaki proizvođač senzora ima drugačiju implementaciju i stvorio bi brend, možda zbog intelektualnog vlasništva ili marketinških razloga.

Važno je razumjeti da spajanje šesnaest piksela od 0,56 μm u jedan virtualni piksel od 2,24 μm nije isto što i jedan fizički piksel od 2,24 μm. To je zato što svaki piksel od 0,56 μm zahtijeva neku prateću elektroniku, a dio osjetilne površine čipa može biti izgubljen zbog toga. Što više piksela imate, to bi više veza i drugih stvari moglo pojesti dio osjetila.

 

Poboljšanje u odnosu na prethodne senzore po istoj cijeni

 

Dodatna elektronika također može povećati šansu za uvođenje (elektronskog) šuma koji može uticati na performanse senzora. Manji pikseli također mogu uticati na efektivni dinamički raspon senzora, ali na sreću, to bi se moglo nadoknaditi snimanjem više HDR kadrova korišćenjem naslagane fotografije.

U prošlosti smo viđali degradirajuće performanse sa nekih 0,7 μm, pa se pitamo da li bi ovaj senzor naišao na slične probleme.

Ovi sve manji pikseli omogućavaju OEM-ima pametnih telefona da plasiraju na tržište pristupačne telefone sa kamerom sa visokim specifikacijama megapiksela. Ipak, ostaje da se vidi hoćemo li vidjeti proporcionalno poboljšanje kvaliteta slike, posebno pri slabom svjetlu.

Ipak, ovisno o tome gdje se koristi, ovaj senzor bi mogao biti poboljšanje u odnosu na prethodne senzore po istoj cijeni. Na primjer, mogao bi biti malo veći ili sposoban za brže očitavanje, omogućavajući 8K snimanje (ili 4K u usporenom snimku) pametnim telefonima u datom rasponu cijena za koje prije nisu bili sposobni.

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.