Boston Dynamics je u saradnji s novozelandskom kompanijom Rocos pretvorio Spot-a u robota farmera, tj. da čuva ovce

 

Kompanija Boston Dynamics objavila je u setembru 2019. godine da je pas robot „Spot“ dostupan za prodaju svakoj kompaniji koja “ima dobre ideje”. Iz kompanije su naveli da se od budućih kupaca očekuje da unapređuju dalje kupljene modele. Na taj način bi ih približili primjenama u svakodnevnom životu. Pored robota policajca, na popisu aktivnosti se poslije nekoliko mjeseci našla i uloga pastira pa je ovaj zanimljivi robot počeo da čuva ovce na Novom Zelandu.

 

LIDAR vision od 360 stepeni

 

Mnogi tvrde da ovaj četveronožni robot izgleda pomalo distopijski. To je zbog načina na koji se kreće i zadataka za koje je do sad osposobljen.

To je opis za sve robote koji mogu da se penju uz stepenice i kreću kroz kompleksne terene s nevjerojatnom lakoćom. Spot može da se kreće brzinom od 1,6 metara u sekundi. Može i da izdrži 90 minuta aktivnosti po punjenju.

Osim toga, koristi LIDAR vision od 360 stepeni, kao i Light Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima može mapirati svaki unutrašnji i vanjski prostor u tri dimenzije.

Ovaj pas robot može slobodno da se kreće, a da pritom ne udara u prepreke. Može da prati ciljanje objekte bez dodatnog treninga. Ali, čini se da „Spot“ sad može da radi i ono zbog čega smo se oduvijek divili samo ovčarskim psima.

Boston Dynamics je u saradnji s novozelandskom kompanijom Rocos pretvorio Spota u robota farmera tj. čuvara ovaca. Njihov cilj je da pokaže koliko koristan i funkcionalan ovaj robot može da bude.

To predstavlja još jedan korak ka automatizaciji. To svakako izaziva strah kod ljudi koji se boje da bi jednog dana roboti mogli da zamijene ljude u svim kategorijama rada.

„Spot“ neprestano dobija nove zadatke i uči nove trikove. Nedavno je Boston Dynamics osposobio ovog psa robota za pomoć medicinskom osoblju pri razgovoru s pacijentima oboljelima od koronavirusa piše, Engadget.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.