Pas robot „Spot“ pozajmljen odjeljenju za bombe

 

Tokom godina kako se tehnologija poboljšava, vidjeli smo neke od tih tehnologija koje koriste agencije za provođenje zakona, poput dronova koji se mogu koristiti u potrebe nadzora. Sada izgleda da će se državna policija američke države Masačusets također okrenuti novim tehnologijama, a ovaj put dolazi u obliku robot-psa iz Boston Dynamics.
Za one koji nisu upoznati, Boston Dynamics je kompanija iz robotike koja je u prošlosti napravila nekoliko robota sličnih životinjama, a jedan od njih je pas robot koji se zove Spot. Nejasno je kako će se Spot koristiti, ali čini se da je trenutno pozajmljen državnom odeljenju za bombe. Prema riječima portparola policije Davida Procopioa, „Robotska tehnologija je vrijedan alat za provođenje zakona zbog svoje sposobnosti pružanja situacione svijesti o potencijalno opasnim sredinama.“

Potpredsjednik Boston Dynamics-a za poslovni razvoj Michael Perry dodaje: „Upravo nam je primarni interes slanje robota u situacije u kojima želite prikupiti informacije u okruženju u kojem je previše opasno poslati osobu, ali zapravo ne fizički u interakciji sa prostorom . “

Pročitajte još: Zastrašujućeg psa-robota Spot-a puštaju iz laboratorije u stvarni svijet

Postojala je određena zabrinutost zbog upotrebe ovih robota, gdje neki smatraju da postoji mogućnost da ti roboti budu naoružani. Međutim, prema Perryju, tvrdi da u njegovim ugovorima o zakupu postoji klauzula koja bi spriječila upotrebu robota na način koji bi mogao naštetiti ili zastrašiti ljude.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.