Predstavljamo 5 novih tehnologija skladištenja podataka koje bi trebale s 2020. promijeniti način na koji se poima skladištenje podataka na najvišim nivoima

 

Napredak na području tehnologije za skladištenja podataka decenijama se mjerio brzinom i kapacitetom, ali to se promijenilo i sad se gleda koliko je skladištenje podataka pametno, lako za upravljanje i fleksibilno. Upravo zato su se pojavili neki noviteti koji bi već dogodine mogli biti istinski hit.

Zato, donosimo pet tehnologija koje bi trebale s 2020. promijeniti način na koji se poima skladištenje podataka na najvišim nivoima, onima koje se tiču većih i srednjih organizacija.

 

1. Softverski definisano skladištenje podataka (SDS – Software-defined storage)

Skladištenje ove vrste odgovara industriji jer je dizajnirana za rad na standardnim x86 sustavima, ali nudi i pametan način jer provodi bolju interakciju između rada, skladištenja, agilnosti skladištenja, potrošnje i skalabilnosti. Dakle, iako možda kapacitet i brzina nisu na zavidnim nivoima u odnosu na neku drugu vrstu skladištenja podataka, efikasnost i upravljanje podacima su uistinu iznvrsni.

 

2. NVMe/NVMe-oF

Ključan način skladištenja podataka za one koji koriste SSD diskove, najprije jer NVMe/NVMe-oF izvlače maksimum iz njih po pitanju brzine, esikasnosti i funkcionalnosti u globalu. Uz to, NVMe/NVMe-oF nije ograničen samo na spajanje flash diskova već može biti iskorišćen i kao mrežni protokol.

 

3. Računarsko skladištenje

Zanimljivost koja omogućava da se dio procesorskih radnji provodi kroz skladištenje umjesto glavnu memoriju. S dolaskom Interneta stvari i vještačke inteligencije, ovakav način skladištenja podataka sve je atraktivniji.

 

4. Storage-class memorija (SCM)

Iako su Intel Optane, Toshiba XL-Flash i Samsung Z-SSD memorijski moduli dostupni već neko vrijeme, nisu baš učinili značajniji pomak pa bi se on trebao desiti dogodine. Zašto je toliko zanimljiv govori podatak da je oko hiljadu puta brži od NAND-flash alternativa pa se latencija broji u mikrosekundama umjesto u milisekundama. Tako nešto još se čini nadrealno jer nudi toliko mogućnosti, ali pred nama je, 2020. trebala bi biti ključna po pitanju SCM tehnologije!

 

5. Upravljanje skladištenjem s namjerom (Intent-based storage management)

Pojednostavljeno, ovdje je riječ o ciljanom načinu skladištenja podataka. Na primjer, neko treba brzinu, neko treba bolje upravljanje podacima, a neko kapacitet… Ova tehnologija omogućava upravo to – podesiti način skladištenja prema onome kako odgovara organizaciji.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.