Iako je dio korisnika otkazao svoje račune na Netflix-u, s njihovih računa i dalje se naplaćuje mjesečna pretplata – razlog su hakeri

 

Hakeri udarili na korisnike Netflix-a koji su provalili u račune i ponovo ih aktivirali, za što im nisu trebali podaci o bankovnim karticama korisnika.

Za veliki broj ljudi, streaming servisi poput Netflix-a gotovo su u potpunosti zamijenili način gledanja filmova i serija. Umjesto čekanja da filmovi počnu na nekom kanalu, pri čemu će biti isprekidani reklamama, Netflix omogućuje da za određenu mjesečnu pretplatu uživate u velikoj količini sadržaja na zahtjev na TV-u, računarima i mobilnim uređajima.

Ali onima kojima je ta platforma postala preskupa, nemaju vremena za gledanje Netflixa ili su se okrenuli konkurentskim servisima, ne preostaje ništa drugo nego da otkažu pretplatu i uštede 10-ak eura mjesečno.

Ipak, dio korisnika na teži je način saznao da ni otkazivanje preplate ne znači uštedu na bankovnom računu.

Naime, nekim ranijim pretplatnicima koji su otkazali pretplatu za Netflix, ona je bez njihova znanja ponovno aktivirana tako da se novac nastavio skidati s računa.

Razlog su hakeri koji su provalili u račune i ponovo ih aktivirali, za što im nisu trebali podaci o bankovnim karticama korisnika.

Naime, Netflix korisnicima želi omogućiti jednostavno ponovno aktiviranje usluge pa zadržava sve podatke o njima, uključujući i podatke o bankovnim karticama tokom deset mjeseci tako da hakeri koji provale u račune mogu jednostavno ponovno aktivirati račun bez upisivanja brojeva kartica.

Nakon što su aktivirali račune, hakeri su promijenili korisnička imena i lozinke osoba čije su račune hakirali te su mogli uživati u „besplatnom“ sadržaju, pri čemu su često aktivirali najskuplju pretplatu.

Jedna korisnica, prenose na Telegraphu, obavijestila je Netflix o problemu, a iako su joj iz te kompanije obećali blokirati karticu i vratiti novac, to nisu napravili te je nastavljeno naplaćivanje pretplate. Naknadno su je obavijestili da će joj vratiti samo dio novca.

Zabilježeno je više takvih slučajeva pa su korisnici svoje razočaranje s Netflixom podijelili na društveni mrežama, a iz eBaya su upozorili da se korisnički podaci s lozinkama za taj servis za streaming filmova i serija čak prodaju na njihovoj stranici po cijenama od 3 dolara.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.