Uspješno testirano prvo autonomno vozilo električnog automobila Renault ZOE sa Galileo navigacijom

 

Univerzitet u Compiègneu u Francuskoj  je 28. novembra testirao prvo autonomno vozilo električnog automobila Renault ZOE sa navigacijom od evropskog satelitskog sistema Galileo, objavila je Evropska agencija za GNSS (GSA).

Učesnici događaja, među kojima su bili predstavnici GSA i Evropske komisije te francuske i španske vlade kao i predstavnici automobilske industrije, imali su jedinstvenu priliku voziti se u autonomnom vozilu opremljenom inovativnim motorom za pozicioniranje razvijenim u okviru ESCAPE projekta – ESCAPE GNSS motorom (EGE).

 

Galileo i Egnos čine autonomna vozila bezbjednijim

 

EGE koristi Galileo signale i usluge za pružanje osnovne komponente pozicioniranja u autonomnim vozilima. Dizajniran je i prototipiran ESCAPE projektom, finansiranim iz programa Temeljnih elemenata Europske agencije za GNSS (GSA).

„EU, države članice, industrija i drugi učesnici već su prepoznali u Amsterdamskoj deklaraciji da su Galileo i Egnos diferencijatori (provjera autentičnosti, visoka tačnost i integritet) nužni uslovi za primjenu tehnologije automatizovane vožnje. Ta tehnologija omogućiće nam da automatizovana vozila učinimo bezbjednijima i približit će nam ciljeve postizanja inkluzivne, pristupačne, pristupačne i održive mobilnosti za sve “, rekao je Alvaro Herrero iz španskog Ministarstva javnih radova i saobraćaja.

„GNSS je ključna tehnologija koja omogućava potpuno povezivanje i automatizovanu vožnju. Ono čemu danas svjedočimo demonstraciji motora ESCAPE GNSS, koji koristi Galileovu mogućnost navigacije, zapravo je pogled na to kako će izgledati vožnja u bliskoj budućnosti i ključna je prekretnica koja će nam donijeti sve bliži punoj automatizaciji“, rekao je izvršni direktor GSA Carlo des Dorides.

 

Dvije demonstracije električnog automobila

 

Automobili opremljeni EGE-om predstavljeni su u dvije demonstracije na događaju. Tokom prve demonstracije električnog automobila Renault ZOE, učesnici i novinari imali su jedinstvenu priliku ukrcati se u automobil i voziti se bez vozačke staze University of Technology of Compiègne (UTC).

“Informacije dostupne iz Galileo GNSS-a trebale bi pridonijeti upotrebi vozila s autonomnim vozačkim mogućnostima i poboljšati naše sistemee pomoći u vožnji ovisni o lokaciji”, rekao je direktor istraživanja u grupi Renault Patrick Bastard dodavši kako je uz Galileo navigaciju moguće koristiti bilo koju aplikaciju koja doprinosi bezbjednostivozila.

U drugom demo prikazu, drugo vozilo saobraćalo je javnim cestama u Compiègneu kako bi demonstriralo potencijal sistema u prigradskom okruženju. U tom automobilu nije bilo putnika, ali učesnici su mogli pogledati video uživo sa testiranja putem 4G s procijenjenom pozicijom dobijenom korišćenjem EGE-a zajedno s RTK-om.

“Galileo će dramatično poboljšati preciznost i omogućava nam brže raspoređivanje ovih vozila”, rekao je vozač u Renault Grupi Rémi Bastien.

 

ESCAPE prototip

 

Dizajn prototipa EGE uključuje nekoliko glavnih komponenti, uključujući novi višefrekventni multi-konstelacijski GNSS prijemnik automobila.

Glavna odlika ESCAPE prijemnika je njegova sposobnost da precizno i istodobno obrađuje signale iz dva različita GNSS opsega i iz različitih satelitskih konstelacija. Iako je ta mogućnost uobičajena kod vrhunskih profesionalnih prijemnika, ona je vrhunska u automobilskoj Tier-2 panorami.

Prijemnik je ujedno i svojstveni uređaj u svom segmentu koji podržava novu uslugu Galileove navigacijske poruke (NMA) – otvoreni E1 signal.

Najzad, novi GNSS prijemnik dolazi s nekoliko poboljšanih obrada signala: bolja osjetljivost prijemnika i mogućnost praćenja, ublažavanje više puta, više kanala frekvencije (IF) i fleksibilnost u usmjeravanju IF uzoraka, otkrivanje i ublažavanje ometanja i optimizacija GNSS podataka teći.

Rezultat je ESCAPE GNSS senzor koji kombinuje vrhunsku GNSS tehnologiju koja je tradicionalno rezervisana za profesionalne aplikacije, inovativnu dvopojasnu Galileo obradu, kao i sve hardverske i softverske aspekte bezbjednosti koji su potrebni za sertifikovanje komponente za automobilsko tržište.

(Mreža)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.