Xiaomi po Canalys-u postao veliki igrač u Evropi a po kineskoj kompaniji globalni rezultati prodaje prikazujuju zanimljivo poslovanje

 

Canalys je objavio analitičke podatke za prodaju pametnih telefona u Evropi i među velikim igračima na starom kontinentu najzad se našao i kineski Xiaomi.

Ovoga puta, Xiaomi je objavio globalne rezultate prodaje koji prikazuju zanimljive promjene u poslovanju Xiaomija, a neke od rekordnih brojki su ipak suprotne onima koje Xiaomi želi. A kakvi su rezultati Xiaomija u Q3 (trećem kvartalu) 2019 prikazaćemo vam u tekstu.

Već treći kvartal zaredom, Xiaomi bilježi rekordno visoke prihode. Treći kvartal je Xiaomi završio s čak 7.63 mlrd $ prihoda, ali otkud tako visoka brojka je veoma zanimljivo.

Naime, sve veći udio u prihodima Xiaomija iz kvartala u kvartal čine njihovi IoT (Internet of Things) uređaji i odjel za pametni dom.

Njihov odjel za pametne telefone je zabilježio pad prodaje telefona, ali i dalje čini većinu cjelokupnog prihoda. Samom prodajom telefona, Xiaomi je u Q3 2019 ostvario prihod od 4.59 mlrd $, ali naspram istog kvartala prethodne godine, radi se o padu od 7.8%.

Pročitajte još: Xiaomi predstavio novu tehnologiju brzog punjenja baterija

U trećem kvartalu 2019. godine Xiaomi je uspio isporučiti 32.1 milion telefona što ga u svijetu stavlja na četvrto mjesto (s udjelom u svjetskom tržištu pametnih telefona od 9.2%).

Spomenuti IoT uređaji i sve ono spada pod pametni dom su Xiaomiju ukupno donijeli 2.22 mlrd $ što je u odnosu na isti kvartal u prethodnoj godini, tom odjelu donijelo povećanje prodaje od nevjerovatnih 44.4%.

Zanimljivo je da se Xiaomijevo svjetsko širenje i dalje itekako isplaćuje jer gotovo polovinu svih prihoda u trećem kvartalu, Xiaomi je ostvario van domaćeg tržišta.

Zarada je takođe porasla pa je u ovom kvartalu Xiaomi ostvario 1.3 mlrd $ profita što je 37.1% više nego u istom kvartalu prošle godine.

Štaviše, ovaj profit od 1.3 mlrd $ u jednom kvartalu ove godine je veći nego profit Xiaomija za cijelu prošlu godinu što uveliko otkriva da se radi o masivnoj ekspanziji.

(Bajtbox)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.