Intel zatražio pomoć od Samsunga poslavši narudžbu za proizvodnju čipova za desktop procesore, čime će Samsung Electronics Co. dobivti značajan zamah za jačanje svog relativno slabog livarskog posla

 

Ako je vjerovati novom izvještaju korejske publikacije “Pulsenews”, Intel je zatražio pomoć treće strane, tj. Samsunga, za proizvodnju svog asortimana CPU-a.

Da bismo pojasnili, Intel je od prije koristio usluge TSMC-a za proizvodnju svojih “nebitnih” čipova poput serije northbridge, ali je oduvijek stvarao svoje temeljne procesore u vlastitoj kući.

Ako je ovaj izvještaj istinit, tada prvi put u istoriji gledamo kako je Intel potražio pomoć od treće strane za proizvodnju svojih temeljnih procesora.

 

Samsung će pomoći Intelu da isporuči svoje procesore

 

Prije sedmicu dana, Intel je poslao otvoreno pismo svojim partnerima, izvinjavajući se, što ne mogu isporučiti tražene količine svojih CPU-ova u sadašnjem postojećem i nadolazećem kvartalu.

Međutim glavni problem Intela je što nije prilagodio svoje proizvodne pogone naprednijoj 7nm tehnologiji proizvodnje procesora, s kojom se AMD hvali već neko vrijeme na sva zvona.

Spomenimo da fabrike čipova poput TSMC-a i Samsungove proizvodne linije već neko vrijeme koriste 7nm proces u proizvodnji čipova.

Pročitajte još: BOX izdanje procesora Xeon E-2274G Intel povukao zbog throtthinga

Intel se sada nalazi na sto muka. Jedna od opcija je da uloži novac u proširenje postojećih 14 nm pogona za proizvodnju procesora, i prepusti AMD-u vodeću poziciju po pitanju performansi koje donosi 7nm tehnologije proizvodnje.

Ili da investira novac u ubrzavanje pripreme proizvodnih pogona na 7 nm tehnologiju, i ustupi svoj tržišni udio trenutne visoke potražnje za 14 nm procesorima, koja bi se raspodjelila i na AMD-ova alternativna rješenja.

Kao što vidimo, Intel se uspio dovesti u rijetku gubitničku situaciju, gdje glavnoj konkurenciji mora da prepusti značajan dio tržišta.

Međutim postoji i mogućnost korišćenja usluga trećih proizvođača, koji bi ovu nezavidnu situaciju mogli promjeniti u korist Intela.

 

Što će to uticati na Intelovu fabriku čipova?

 

Zapravo je poprilično jasno, da bi korišćenjem usluga proizvodnje čipova od treće strane, omogućilo Intelu da se usredotoči na vlastiti prelazak na 7nm tehnologiju proizvodnje, što je brže moguće, jer prelazak na 10 nm tehnologiju i dalje visi u vazduhu, kad je 7nm tehnologija postala standardno dostupna.

Ovo će, međutim, pokrenuti neka zanimljiva pitanja o budućnosti Intelove proizvodnje procesora.

U svakom slučaju, ako se ispostavi da je ovaj izvještaj istinit, to će značiti da bi Intel trebao biti u mogućnosti podmiriti svoju povećanu potražnju do kraja prvog tromjesečja 2020., ako ne i ranije, a to naravno smanjuje količinu tržišnog udjela koja će pripasti glavnom konkurentu AMD-u, što bi trebalo biti veliko olakšanje za Intelove investitore.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.