Boston Dynamics, kompanija poznata po video klipovima svojih robota, sprema se pustiti ih u stvarni svijet. Najavili su kako će svoje robote nalik psima Spot početi davati u najam. Što su, naravno, popratili – videom.

S maksimalnom brzinom do pet kilometara na čas i vijeku trajanja baterije od 90 min Spot se može penjati i spuštati po stepenicama, kretati se po neravnom terenu, pa čak i šetati po kiši.

Mogao bi, tvrde u Boston Dynamicsu, poslužiti za inspekciju gradilišta, naftnih i gasnih instalacija ili javnu bezbjednost. Naglasili su kako ga neće prodavati u vojne svrhe.

„U osnovi, ne želimo vidjeti kako Spot radi bilo šta što šteti ljudima, čak i na simulirani način… To je nešto na što smo prilično čvrsti kada razgovaramo s klijentima“, izjavio je potpresjednik poslovnog razvoja Michael Perry.

Ranije su u toj kompaniji razvijali robote namijenjene vojsci. Spot je izvorno trebao biti izviđač za američke marince.

Pročitajte još: Robot Pepper dobio posao u kafiću u Tokiju

Prve isporuke Spota su već krenule, u sklopu programa namijenjenog ranim kupcima s kojima pokušavaju otkriti za što bi sve njihov proizvod mogao biti koristan. Cijena iznajmljivanja nije objavljena. Potencijalni kupci moraju ispuniti obrazac na kompanijinom web odredištu.

Boston Dynamics osnovan je 1997. godine. Zbog manjka proizvoda namijenjenih širokom tržištu Google ih je 2017. godine prodao japanskom konglomeratu SoftBank, piše Business Insider.