Sigurnosne kompanije Emisoft i Kaspersky danas su pustile dekriptore koji žrtvama omogućavaju besplatno vraćanje datoteka na njihovim uređajima koji su zaraženi ransomware-om. Ovi dekriptori namijenjeni su za infekcije WannaCryFake, Yatron i FortuneCrypt Ransomware.

 

Emsisoft izdaje WannaCryFake dekriptor

 

Emsisoft je objavio dekriptor za WannaCryFake Ransomware. Ovaj ransomware pokušava se voziti na pomoćnim točkićima zloglasne infekcije WannaCry dodavanjem .wannacry ekstenzije u šifrirane datoteke.

WannaCryFake je produžetak ransomwarea koji koristi AES-256 za šifriranje datoteka žrtve. Datoteke koje su šifrovane od WannaCryFake dodaju se sa ekstenzijom datoteke:“ [] [[email protected]]. WannaCry „.

Korisnici koji su zaraženi vidjeće poruku za otkupninu sličnu ovoj ispod:

wannacry-fake
wannacry-fake

Ako vas je zarazio i enkriptovao ovaj ransomware, možete preuzeti dekriptor za vraćanje datoteka besplatno ovdje.

 

Kaspersky ransomware dekriptori za Yatron i FortuneCrypt

 

Kaspersky je danas objavio dekriptore za Yatron i FortuneCrypt ransomware zbog slabosti njihovih algoritama za šifriranje.

Korisnicima koji su bili zaraženi ovim ransomware-om dodavan je .Yatron u naziv šifrirane datoteke.

Kako se ovaj ransomware zasniva na HiddenTear-u, koji ima slabosti u šifriranju, Kaspersky navodi da su mogli stvoriti enkriptor za to. Prema Kasperskyim riječima, većina žrtava ovog otkupnog softvera nalazi se iz Njemačke, Kine, Ruske Federacije, Indije i Mjanmara.

Enkriptovani fajlovi ransomware-om Yatron
Enkriptovani fajlovi ransomware-om Yatron

 

Kaspersky je također objavio dekriptor za ransomware FortuneCrypt koji je uglavnom ciljao Rusku Federaciju, Brazil, Njemačku, Južnu Koreju i Iran.

Kako ovaj softver za otkup ne dodaje ekstenziju šifriranih imena datoteka, žrtve bi se prvo upozorile prikazivanjem ekrana za otkupninu kao što je prikazano na saljedećem screenshot-u.

Fortunecrypt ransomware screenshot
Fortunecrypt ransomware screenshot

Ako ste zaraženi ili Yatron ili FortuneCrypt ransomware-om, možete preuzeti Kaspersky dekriptore direktno sa njihove web stranice ili na No More Ransom.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.