Policija australijske savezne države Novi Južni Vales počeće da koristi kamere kako bi otkrili mobilne telefone u pokušaju da spriječi vozače da se bave ovom ometajućom i potencijalno izuzetno opasnom aktivnošću dok upravljaju vozilima.

Lokalne vlasti nedavno su okončale šestomjesečni pilot projekat kamera koje su, skenirajući više od 8,5 miliona vozila, otkrile preko 100 000 vozača koji su koristili svoje telefone za volanom.

Ministar saobraćaja Novog Južnog Velsa, Endru Konstans, potvrdio je da će vlada do decembra instalirati 45 kamera za detekciju mobilnih telefona u cijeloj državi.

Svaka od kamera praktično se sastoji od dvije kamere – prva snima fotografiju registarske tablice vozila, dok je druga kamera fokusirana na vjetrobransko staklo i utvrđuje šta vozač radi svojim rukama.

Pročitajte još: Pametni telefoni: obrazovne alatke ili đavolske naprave?

Sistem vještačke inteligencije zatim eliminiše vozače koji ne koriste svoje telefone, ali ako kamera registruje vozača koji ruke „koristi za nešto drugo a ne za upravljanje“, fotografija će biti snimljena i verifikovana od strane službenika, prije nego što se obavještenje o kršenju propisa pošalje vlasniku vozila.

Novčana kazna za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je 344 australijskih dolara (212 evra).

„Nema sumnje da je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje jednako opasna kao da vozite pod dejstvom alkohola. Želimo da svi vozači budu svjesni da će biti uhvaćeni da djelu, bez obzira na to gdje i kada budu korisitli mobilni u vožnji“, rekao je Konstans.

Kamere se neće nalaziti samo na fiksnim lokacijama širom države, već će se koristiti i u policijskim patrolnim vozilima, tako da vozači neće znati kada sve mogu da budu uhvaćeni dok razgovaraju mobilnim u vožnji.

Da li smatrate da i kod nas treba uvesti kamere za kažnjavanje vozača koji koriste mobilni za volanom?

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.