Xiaomi je nedavno potvrdio lansiranje svoje nove generacije sklopivih uređaja – Mix Fold 3

 

Na Weibo platformi, predsjednik Xiaomi-ja Lu Weibing rekao je da će Mix Fold 3 biti lansiran u avgustu ove godine. On je dodao da će nadolazeći sklopivi telefon biti jači i tanji u odnosu na svog prethodnika – Mix Fold 2, koji je nazvan jakim konkurentom Samsungovom najnovijem sklopivom – Galaxy Fold 4.

Očigledno je da će Xiaomi Mix Fold 3 kao sklopivi telefon imati više od jednog panela. Gizchina izvještava da ćemo ovog puta vidjeti glavni 8,01-inčni OLED sklopivi ekran koji radi na 1860 x 2480 sa omjerom 20:9 i Gorilla Glass 5. Ovo se neznatno razlikuje od Mix Fold 2, koji je nosio 8,02-inčni LTPO2 OLED sklopivi panel koji radi na 1914 x 2160, 120Hz, i koristi Schott UT staklo.

Prednji ekran od 6.56 inča AMOLED, 120Hz, 1080 x 2520 rezolucija panel koji smo vidjeli na Mix Fold 2 biće zamijenjen sa 6.5 inčnim OLED FHD+ 120Hz panelom, tako da tu nema prevelike razlike.

 

Kamere i baterija

 

Izvještaji kažu da će novi telefon imati kameru ispod ekrana za glavni panel na preklop. Ovo bi trebalo da pruži neprekidan prikaz, ali sa mogućnošću snimanja selfija dok je telefon u režimu tableta.

Nekoliko drugih curenja ukazuje na to da se periskopsko sočivo dodaje glavnom nizu kamera, što bi omogućilo 5x optički zum i dovelo ga u domene pametnih telefona kao što su Samsung S23 Ultra, Google Pixel 7 Pro i Honor Magic 5 Pro.

Kineski sajt Xiaomiui izvještava da će glavna kamera biti od 50Mp koju pokreće 1-inčni Sony IMX989 senzor, što bi bila značajna nadogradnja u odnosu na IMX766 senzor u njegovom prethodniku. Ako ostali objektivi ostanu isti, onda će ga pratiti 8Mp, f/2.6 telefoto i 13Mp, f/2.4 ultraširoka kamera.

Neka curenja sugerišu da će nadolazeći telefon doći sa Flex načinom rada i da bi mogao imati nešto veću bateriju od 5020mAh i da će Xiaomi zadržati brzinu punjenja od 67W. Priča se i da će novi model ovog puta imati ocjenu vodootpornosti, ali tek ćemo vidjeti koju IP ocjenu će da dobije.

Ali baš kao i njegov prethodnik, Xiaomi Mix Fold 3 bi mogao biti ograničen na Kinu.

(IT mixer)