Još uvijek mislite da je igranje video-igara samo gubljenje vremena? Danac Johan „N0tail“ Sundstein ne bi se baš složio s vama.

Ovaj 26-godišnjak upravo se upisao u istoriju kao najplaćeniji e-sportista svih vremena. Samo je ove godine, igrajući video-igru Dota 2, Sundstein zaradio 6,9 miliona dolara.

A na vrhu nije usamljen. Naime, Sundstein je član tima OG koja je po drugi put osvojila turnir The International i zaradila impresivnih 15,6 miliona dolara što je zasad najveća nagrada u istoriji e-sporta dodijeljena jednoj ekipi.

Mars je stigao u Dota 2!

Tako su Sundstein i njegovi kolege Anathan “ana” Pham, Topias “Topson” Taavitsainen, Sébastien “Ceb” Debs i Jesse “JerAx” Vainikka – postali najbolja ekipa u istoriji Dota 2 te se upisali na listu najplaćenijih e-sportista svih vremena.

Dovoljno je reći da je najslabije plaćeni igrač iz njihovog tima samo ove godine zaradio 5,4 miliona dolara.

Da uporedimo – Novak Đoković je pobjedom na Vimbldonu zaradio „samo“ 2,9 miliona dolara, a Sundsein je osvajanjem Dota The International 2019. turnira zaradio 3,1 milion dolara.

Izgleda da je e-sport napokon postao isplativiji od klasičnog sporta.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.