„Deloit global“: Zbog pandemije se sve više kompanija odlučuje na cloud tehnologije, pa će to tržište nakon pandemije biti jače nego ikad

 

Izveštaj „Deloit global-a“ ističe koliko su svjetski trendovi vođeni ekonomskim i društvenim uticajima pandemije, što je dovelo do rasta u upotrebi video, virtuelne i cloud tehnologije, kao i u medijskim segmentima poput sporta.

Kompanija „Deloit global“ objavila je „Predviđanja za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija“, gdje predstavlja načine na koje svjetski trendovi u ovom sektoru mogu uticati na kompanije i potrošače širom svijeta.

 

Odlaske ljekaru zamijeniće video-pregledi

 

Jedan od efekata pandemije kovid 19 je pokretanje trenda telemedicine, uključujući lekarske video-preglede. Svjetska pandemija ne samo da je omogućila uklanjanje zakonodavnih prepreka za video-preglede, već je i pomogla korisnicima da bolje shvate i iskoriste prednosti aplikacija za video-pozive, posebno korisnicima starijim od 65 godina.

Uprkos početnim strepnjama, predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija ilustruju koliko je korisnika (i ljekara) spremno na prelazak na virtuelne preglede, uključujući video-preglede.

„Deloit“ predviđa da će procenat virtuelnih video-posjeta ljekarima porasti na 5 odsto širom svijeta, u poređenju sa procjenjenih 1 odsto u 2019. Čak je i jednocifren rast značajan; samo u 2019. godini u 36 država OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) zabilježeno je 8,5 milijardi ljekarskih pregleda, ukupne vrijednosti otprilike 500 milijardi dolara, piše Biz lajf.

 

Obrazovni sistem i preduzetnici biraju virtuelnu realnost

 

Tržište slušalica za virtuelnu realnost raste zbog sve veće popularnosti interaktivnih tehnologija među preduzetnicima i u obrazovnom sistemu.

„Deloit“ predviđa da će se, s obzirom na kupovinu od strane korporacija i obrazovnih institucija, prihodi od prodaje slušalica za virtuelnu, proširenu i mješovitu realnost, odnosno proširenu i digitalnu realnost, za potrebe preduzetnika i obrazovne potrebe 2021. godine povećati za 100 odsto u odnosu na nivo iz 2019.

Tržišni rast za tu vrstu slušalica već se ubrzao na nekim tržištima zbog toga što je rizik od zaraze virusom korona primorao učitelje i učenike da stvarnu učionicu zamjene virtuelnom.

Pandemija povećava priliku za dokazivanje vrijednosti slušalica pa će se njihova zastupljenost povećati nakon što se pandemija završi zbog raznih drugih koristi koje one sa sobom nose, kao što su niži troškovi, veća sigurnost i bolje usvajanje znanja.

 

Pandemija ubrzala rast cloud tehnologije

 

Neki podaci pokazuju da je rast na tržištu cloud tehnologije bio brži u 2020. godini nego u 2019.

Prema Predviđanjima u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija, taj rast je rezultat povećanja potražnje usljed pandemije kovid 19, potpunih zatvaranja i poslovnog okruženja koje podrazumijeva rad na daljinu.

„Deloit“ predviđa da će rast prihoda ostati veći od 30 odsto u razdoblju od 2021. do 2025. godine jer se kompanije odlučuju za cloud tehnologije kako bi uštedile novac, postale agilnije i pokrenule inovacije.

Zbog pandemije se sve više kompanija odlučuje na cloud tehnologije, pa će to tržište nakon pandemije biti jače nego ikad.

Pružaoci usluga cloud tehnologije i drugi članovi njihovog ekosistema takođe će imati priliku da iskoriste povećanu upotrebu ove tehnologije. Njeni korisnici moći će da pronađu nove načine za koje cloud može stvoriti vrijednost. U bliskoj budućnosti cloud tehnologije mogu da postanu najčešće rješenje za sve vrste poslovanja.

 

Digitalni sportista

 

Iako je broj sportskih događaja opao tokom 2020. godine, mogućnost za rast nije.

„Deloit“ predviđa da će se dva najveća trenda u sportu – povećana monetizacija ženskog sporta i upotreba digitalne tehnologije za stvaranje hiperkvantifikovanog sportiste nastaviti uzlaznom putanjom.

Ženski sport se kreće prema ostvarenju vrijednosti od preko milijardu dolara u godinama koje dolaze. Mogućnost pridobijanja znatne televizijske publike, ostvarenja vrijednosti za sponzore i privlačenje fanova više puta je dokazana u proteklih deset godina.

Imajući u vidu način na koji je kovid 19 ubrzao detaljno preispitivanje brojnih aspekata društva, „Deloit“ predviđa da će se i ženski sport poimati, promovisati i komercijalizovati na nove načine.

U toku je još jedna promjena u sportu: prikupljanje i analiza podataka o sportistima. Podaci o sportistima se sve više prikupljaju u realnom vremenu, pa je sada moguće mjeriti pokazatelje unutar i izvan tela, na osnovu čega nastaju brojni podaci koji utiču na donošenje odluka – pa se u suštini rađa, digitalni sportista.

Hiperkvantifikovani sportista ima izuzetan potencijal i „Deloit“ predviđa da će do kraja 2021. godine brojne profesionalne sportske lige uspostaviti nove politike u pogledu prikupljanja, upotrebe i komercijalizacije podataka o igračima.

 

Četvrta industrijska revolucija na ivici

 

Računarstvo na ivici mreže – kombinacija napredne bežične veze, kompaktne procesorske snage i vještačke inteligencije blizu uređaja koji eksploatišu i proizvode podatke – već je zaintrigiralo neke od najvećih svjetskih kompanija za tehnologiju i komunikacije.

„Deloit“ predviđa da će 2021. godine svjetsko tržište računara generisati 12 milijardi dolara sa prosječnom godišnjom stopom rasta od oko 35 odsto.

Taj rast je uglavnom rezultat rada telekomunikacionih kompanija i širenja njihovih 5G mreža i veoma velikih dobavljača usluga cloud tehnologije. Visoko kapitalizovani lideri mogu olakšati uvođenje računarstva na ivici kompanijama iz nekoliko sektora.

 

Predviđanja za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija za 2021. godinu

 

Početak talasa 8K: Prihod od prodaje 8K televizora najverovatnije će 2021. godine iznositi 5 milijardi američkih dolara. Oprema i usluge za kreiranje sadržaja za 8K televizore generisaće dodatni prihod od stotine miliona američkih dolara.

Otkrivanje zdravstvenog mita o 5G mreži: Zabrinutost zbog zdravstvenih rizika od uvođenja 5G mreže zapravo nije opravdana.

„Deloit“ vjeruje da postoji izuzetno mala vjerovatnoća da će zračenje mobilne mreže 5G i 5G telefona uticati na zdravlje bilo kog pojedinca 2021. godine. Ali da bi informacije o 5G mreži efikasno ublažile popularne strahove, moraju biti prihvatljive, dosljedne i sveprisutne i moraju početi odmah.

Nova generacija pristupnih radio mreža: Otvorene i virtuelne pristupne radio mreže omogućavaju operaterima mobilnih mreža da smanje troškove i povećaju izbor dobavljača prilikom uvođenja 5G mreže.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.