Britanska vojska je predstavila novu kamuflažnu tehnologiju za tenkove, odnosno pikseliranu digitalnu kamuflažu u stilu Minecraft-a, zbog koje je tenkove za 80% teže uočiti na bojnom polju

 

Nedavno je isprobana nova kamuflažna tehnologija za tenkove, i to u Velikoj Britaniji. U pitanju je pikselizovani „premaz“, kojim se smanjuje mogućnost da se tenk opazi za čak 80%.

Dizajn novog premaza, nazvan „Multi-Colored Digital Camouflage Five“ sastoji se od mješavine petobojnih pikselizovanih „blokova“, sa različitim termičkim i infracrvenim svojstvima koja, a pogodan je i za ruralne i za urbane sredine.

Optimalna razdaljina kako bi ova kamuflažna tehnologija za tenkove imala najveću efikasnost jeste između 300 i 1.000 metara. To i jeste domet na kojem se odvija većina tenkovskih borbi.

Cilj dizajna je da se vojnicima obezbjedi nekoliko dodatnih sekundi za prvo djelovanje, dok neprijatelj nije opazio tenk.

Osim što obezbjeđuje dodatno vrijeme za reakciju, ova tehnologija dobro se pokazala i protiv vještačke inteligencije. odnosno dronova kojima ona upravlja.

Naime, dronovi koji se oslanjaju na vizuelni ili termički „potpis“ kako bi našli cilj, lako zamjene kamuflirane tenkove sa nekim drugim vozilom, pa ih ne napadaju da ne bi rasipali municiju na „manje važne“ mete.

(Daily Mail)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.