Detalji o specifikacijama kamere nadolazećeg Samsung Galaxy S24 Ultra kruže internetom, ali pažnja se sada pomjera ka budućoj liniji Samsung Galaxy Ultra modela, s nadogradnjom planiranom do 2026. godine, prema insajderskim informacijama Revegnus tipstera.

Prema otkrivenom planu, Galaxy S24 Ultra bi trebao usvojiti senzor od 50 MP sa 0,7 µm piksela za svoju periskopsku kameru, što je značajan skok u odnosu na trenutni S23 senzor od 10 MP sa 1,12 µm piksela. Očekuje se da će model iz 2024. korisnicima ponuditi izbor između većih piksela sa binningom za poboljšani kvalitet slike ili povećane mogućnosti zumiranja. Samsung je također nagovijestio razvoj senzora visoke rezolucije za telefoto kamere.

Konfiguracija primarne kamere će ostati nepromijenjena za Galaxy S24 Ultra. Međutim, očekuje se da će Galaxy S25 Ultra, koji je planiran za puštanje u prodaju godinu dana kasnije, donijeti značajne nadogradnje. Glavno sočivo će dobiti novu optiku, a ultraširoki modul će imati impresivno povećanje na senzor od 50 MP, što je značajno poboljšanje u odnosu na senzore od 12 MP koji se nalaze u S23 i S24 Ultra modelima.

Jedno od intrigantnijih poboljšanja uključuje periskopsku kameru, za koju se očekuje da dobije varijabilnu žižnu daljinu, što je karakteristika koju trenutno nudi samo Sony. Ova inovacija će omogućiti kameri da odloži korištenje zuma unutar senzora dok ne dostigne kraj svog optičkog zuma, što će rezultirati poboljšanim kvalitetom zumiranja.

Galaxy S26 Ultra bi trebao svjedočiti nadogradnji senzora u svojoj glavnoj kameri, koja će sa sadašnjih 1/1,3” 0,6µm porasti na većih 1,1” 0,7µm. Uprkos povećanju veličine, rezolucija će se zadržati na 200MP.

Osim toga, postoje izvještaji koji sugeriraju da će Galaxy S25 i S25+ također imati nove senzore, iako se očekuje da će promjene biti manje opsežne u odnosu na njihov Ultra kolega. Iako su ovi razvoji na horizontu, trenutni fokus je na predstojećem lansiranju S24 serije, koje se očekuje sredinom januara.

(IT mixer)