Naučnici su razvili inovativnu pametnu odjeću sa solarnim napajanjem koja funkcioniše kao lični klima uređaj. Ova tehnologija nudi širok spektar primjena, od upotrebe u ekstremnim vremenskim uslovima na Zemlji do stvaranja specijalne odjeće za život i rad u svemiru.

Sistem se sastoji od fleksibilne solarne ćelije i elektronskog uređaja, koji zajedno čine odjevni predmet sposoban da prilagodi tijelo promjenama temperature okoline, prenosi RTS. Tradicionalna odjeća koju koristimo za zaštitu od hladnoće ili toplote postaje nepraktična usled klimatskih promjena, a u ekstremnim uslovima kao što su svemir ili druge planete, obična odjeća nije dovoljna zaštita.

Ova prilagodljiva odjeća može brzo reagovati na ekstremno tople i hladne uslove, što je od suštinskog značaja za one koji se nalaze u opasnim situacijama. Naučnici ističu da se ovaj sistem može integrisati u konvencionalnu odjeću, pružajući hlađenje od 10,1 stepen Celzijusa i održavajući temperaturu 3,2 stepena višom od temperature kože.

Ovo znači da pametna odjeća može održavati ljude u komfornoj temperaturnoj zoni između 32 i 36 stepeni, čak i kada spoljna temperatura varira između 12,5 i 37,6 stepeni. Efikasnost sistema ogleda se i u tome što pruža 24 sata upotrebe uz svega 12 sati sunčeve svjetlosti.

Naučnici naglašavaju da ova tehnologija otvara mnoge mogućnosti za razvoj prenosivih, samonapajajućih sistema za upravljanje toplotom. Takođe, predviđaju budućnost u kojoj će upravljanje toplotom biti izvodljivo u svim vremenskim prilikama, uz neograničeno snabdijevanje energijom. Dodatno, prikupljena energija može čak napajati druge elektronske uređaje pod određenim uslovima. Ova inovativna tehnologija detaljno je opisana u radu „Self-sustaining personal all-day thermoregulatory clothing using only sunlight“ objavljenom u časopisu Science.