Chrome testira Tracking Protection, novu funkciju koja ograničava praćenje na više lokacija

 

Google će nasumično da izabere procenat korisnika Chrome-a širom svijeta (oko 30 miliona ljudi), koji će prvi koristiti funkciju Tracking Protection.

Kao deo kontroverznog Google Privacy Sandbox paketa, biće ograničeno web sajtovima da koriste kolačiće trećih strana za praćenje korisnika dok pretražuju web kako bi im se prikazivali relevantni oglasi.

Vjerovatno se pitate da li ćete morati nešto da uradite kada ona stupi na snagu. Ako ste se našli među jednim procentom onih koji će 4. januara nasumično izabrani za Tracking Protection , vidjećete obavještenje u Chrome pregledaču za desktop ili mobilne uređaje, prenosi Google blog.

Pisaće: „Vi ste jedan od prvih koji će iskusiti Tracking Protection, koji ograničava sajtove da koriste kolačiće trećih strana da bi vas pratili dok pretražujete“.

 

Uloga kolačića treće strane

 

Kolačići treće strane su osnovni deo web-a skoro tri decenije. Iako se mogu koristiti za praćenje aktivnosti na vašoj web lokaciji, sajtovi su ih takođe koristili da podrže niz iskustava na mreži — poput pomoći da se prijavite ili vam prikazuju relevantne oglase.

Promjena će se desiti automatski, tako da dok pretražujete web, kolačići trećih strana će biti podrazumijevano isključeni, ograničavajući mogućnost da vas prate na različitim web lokacijama.

Ako sajt ne radi bez kolačića trećih strana i Chrome primijeti da imate problema — na primjer, ako osvježite stranicu više puta — zatražiće od vas opciju da privremeno ponovo omogućite kolačiće treće strane za tu web lokaciju sa ikone oka na desnoj strani vaše adresne trake.

Međutim, čak i ako niste izabrani za početno testiranje, eksternim kolačićima u Chrome-u dani su odbrojani.

Google planira da potpuno ukine upotrebu eksternih kolačića kada Tracking Protection stigne svim korisnicima u drugoj polovini sljedeće  godine.

(IT mixer)