Google donosi u Chrome mogućnost da premjestite adresnu traku na dno ekrana na iOS-u

 

Opcija da premjestite adresnu traku na dno ekrana u Chrome-u je prvo primijećena u beta verziji pregledača za iOS, a ona sada stiže do svih korisnika. Nije potrebno za ažuriranjem pregledača, jer će se pristup ovoj opciji sam pojaviti na vašem telefonu.

U pitanju je opciona izmjena, pa se adresne traka još uvijek nalazi u vrhu pregledača. Razlika je u tome što oni koji žele da ga premjeste sada imaju tu mogućnost. Dovoljno je da kliknu na “address bar” u podešavanjima za Chrome aplikaciju za iOS, ili na samu traku, pa zadrže i izaberu “move address bar to bottom” kada se pojavi.

Nejasno je da li će ovo da funkcioniše na isti način na Androidu ako, i kada, ova funkcija dođe na taj operativni sistem. Za sad, dugi pritisak na adresnu traku u Chrome-u za Android vam omogućava da dijelite, kopirate ili izmijenite URL, ali ništa sem toga.

Zanimljivo je da je Apple predstavio sličnu funkciju za svoj Safari još 2021. godine. Možda sada Google želi da ubijedi iOS korisnike da koriste Chrome jer i na njemu imaju ovu opciju.

(IT mixer)