Prvi svjetski samit o sigurnosti vještačke inteligencije (AI) otvoren je danas u Velikoj Britaniji, a politički i tehnološki čelnici sastali su se kako bi raspravljali o mogućim odgovorima na tehnologiju koja mijenja društvo.

Objavljivanje najnovijih modela ponudilo je uvid u potencijal vještačke inteligencije, ali je takođe podstaklo zabrinutost oko pitanja u rasponu od gubitka posla do kibernetičkih napada i kontrole koju ljudi zapravo imaju nad sistemima.

Premijer Britanije, Riši Sunak, čija je vlada inicirala okupljanje, rekao je u prošlosedmičnom govoru da je njegov „krajnji cilj raditi prema međunarodnom pristupu sigurnosti gdje sarađujemo s partnerima kako bismo osigurali da su AI sistemi sigurni prije nego što budu pušteni u promet“.

Još je naveo:

„Jako ćemo se truditi da usuglasimo prvu međunarodnu izjavu o prirodi ovih rizika“, dodao je, upoređujući temu s pristupom klimatskoj krizi.

Ali, London je navodno morao smanjiti svoje ambicije oko ideja kao što je pokretanje novog regulatornog tijela usred percipiranog nedostatka entuzijazma.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni bila je jedna od rijetkih svjetskih čelnika i jedina iz G7 koja je prirsustvovala konferenciji, prenosi „TRTworld“.