Na iOS-u smo vidjeli kako aplikacije Face ID i Touch ID koriste aplikacije za sprečavanje neovlaštenog pristupa. Na primjer, putem bankarskih aplikacija, korisnici se mogu koristiti ili Face ID-om ili Touch ID-om kako bi se prijavili na svoje naloge, ali kao što smo rekli, ove sigurnosne mjere prilično su ograničene na samo aplikacije.

Međutim, dobra vijest je da, ako ste se nadali sličnom nivou zaštite na webu, čini se da će podrška za Face ID i Touch ID uskoro stići na web stranice koje implementiraju Appleov Web Authentication API. To znači da se ubuduće možete prijaviti na web mjesto na svom iOS uređaju i upotrijebiti ili Face ID ili Touch ID za provjeru autentičnosti.

To će učiniti bržim i lakšim za prijavu na web stranice, a korisnici neće morati da pamte svoje podatke za prijavu. U ovom trenutku, Apple koristi iCloud Keychain za pomoć u skladištenju lozinki i može te podatke ispunjavati u ime korisnika kad god se prijave na web mjesto, ali to znači da će korisnici morati koristiti iCloud Keychain za skladištenje svojih kredencijala. Apple se takođe hvali da će upotreba Face ID-a ili Touch ID-a pomoći u sprečavanju krađe identiteta.

Prema kompaniji, „ali još važnije je da je otporan na krađu identiteta. Safari će dozvoliti da se javni kredencijali kreirani ovim API-om koriste samo na web mjestu na kojem su stvoreni, a kredencijali se nikada ne mogu izvesti iz autentifikata u kojem su i kreirani. To znači da nakon što se otvori javni kredencijal, nema načina da ga korisnik slučajno objavi drugoj strani.“

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.