Iako je uvođenje widget-a predstavljeno kao najveća promjena u iOS-u 14, u nadogradnji postoje i tri korisne opcije o kojima se nije mnogo pričalo, a promijeniće način na koji koristite iPhone

 

Nakon dugog vremena iOS će dobiti nadogradnju s kojom će izgledati drugačije, a biće moguće prvi put da se utiče na to kako da izgleda početni ekran smartfona. Ovaj dodatak s widget-ima nije jedini koji će da razveseli korisnike iPhone-a jednom kada preuzmu iOS 14. Donosimo tri zanimljive opcije o kojima se nije previše govorilo, a svi koji su isprobali beta verziju odmah su ih primijetili.

 

„Tapšanje po leđima“

 

iPhone će od verzije iOS-a 14 biti moguće lupnuti prstom po zadnjoj strani, uređaj će takav dodir da prepozna (dvostruko ili trostruko „tapšanje“). U iOS-u će se tim akcijama moći dodati naredba po izboru: pokretanje aplikacija, hvatanje screenshota, ili odrađivanje bilo kakvog drugog niza naredbi koje ste prije toga definisali unutar aplikacije Shortcuts.

Opcija će biti dostupna unutar menija Settings > Accessibility > Back Tap.

 

YouTube u pozadini

 

Omogućavanje „picture in picture“ načina rada za aplikacije može se „hakovati“ i tako da se ostvari nemoguće – puštanje muzike s YouTubea u pozadini, čak i dok je ekran iPhona zaključan. YouTube je reprodukciju muzike u pozadini do sada dozvoljavao samo pretplatnicima na svom Premium servisu. Izmjenama u iOS-u 14 ona će biti dostupna i svima.

Sve što bi trebalo učiniti jeste da se pokrene YouTube u Safariju. Zatim se prebaci u PiP, tj. izdvoji se u plutajući prozor, i na kraju se skloni s ekrana. U priloženom tvitu možete to da vidite.

 

Prepoznavanje zvukova

 

Spojili ste na iPhone slušalice, pojačali muziku i više ne čujete bitne događaje iz okoline. Ne čujete zvono na vratima, sirene automobila, curenje vode, plač djeteta ili lavež kućnog ljubimca… iPhone će s novim iOS-om i tu da bude od pomoći. Opcija je izvorno namijenjena osobama oštećenog sluha, ali biće korisna i svima ostalima. Jednom kada uređaj „čuje“ glasan zvuk i prepozna ga kao bitan, obavijestiće vas o tome posebnom notifikacijom. Time vam možda vam spasi život, zdravlje, dijete ili stan…

 

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.